Oltchim Ramnicu Valcea, aflat in insolventa din 2013, a realizat un profit net de 18,5 milioane lei (4,1 milioane euro) in primul semestru al acestui an si vanzari nete mai mari cu aproape 4% in suma de 378,13 milioane lei (84 milioane euro), potrivit raportului semestrial transmis catre BVB.

Oltchim raportase la jumatatea anului trecut un profit net, contabil, de 2,31 miliarde lei (518 milioane euro), dupa anularea unor datorii de 2,35 miliarde lei in baza planului de reorganizare, din activitatea curenta combinatul chimic avand in primul semestru din 2015 pierderi in scadere la 9,12 milioane lei, conform News.ro.

“Profitul de anul trecut era un profit financiar, provenit din taierea datoriilor, nu era un profit fiscal. Anul acesta avem un profit curat. Este un enorm succes pe care il inregistram de la reorganizare”, a declarat vineri pentru News.ro avocatul Gheorghe Piperea, unul din administratorii judiciari ai Oltchim.

In primul semestru al anului trecut, Oltchim a raportat vanzari nete de 364,6 milioane lei.

“Rezultatele inregistrate in semestrul I 2016 de catre Oltchim SA demonstreaza faptul ca masurile avute in vedere prin planul de reorganizare pentru eficientizarea societatii, aprobat de creditori, au fost implementate cu succes. Recastigarea pietelor de desfacere cu preponderenta externe, retehnologizarile efectuate la principalele instalatii tehnologice, coroborate cu reducerea personalului excedentar au contribuit la obtinerea acestor rezultate”, se arata in raportul companiei.

La 30 iunie 2016, Oltchim SA inregistra datorii totale in suma de 1,35 miliarde lei, din care 1,052 miliarde lei sunt datorii inregistrate in conformitate cu planul de reorganizare, iar 231 milioane lei sunt datorii nete acumulate dupa intrarea in insolventa.

“In totalul datoriilor acumulate in insolventa este cuprins si impozitul pe profit aferent lui 2015 in suma de 35 milioane lei calculat pentru veniturile din anularea datoriilor. Conform planului de reorganizare, acesta se achita in termen de cinci zile de la incasarea pretului de vanzare al participatiilor Oltchim la Oltchim SPV”, se mai precizeaza in raport.

Num� rul mediu de salariati pe primul semestru al acestui an a fost de 1.940, fata de 2.207 pe semestrul I din 2015. Reducerea de personal a fost determinata de disponibilizarea a 243 salariati la finele lui 2015.

“Pentru toti salariatii se platesc asigurari sociale”, spun oficialii companiei.

Oltchim este singurul producator din Europa Centrala de soda caustica lichida si singurul producator din Romania de clor si polieter polioli. Societatea exporta aproximativ 70% din productie. Oltchim a intrat in insolventa, in ianuarie 2013, iar planul de reorganizare prevede vanzarea combinatului pentru cel putin 307 milioane euro.

Statul a incercat in mai multe randuri privatizarea Oltchim, dar fara success. La ultimul termen, din decembrie 2014, niciun investitor nu si-a exprimat interesul sa preia compania. La inceputul lunii aprilie a acestui an, Comisia Europeana a anuntat ca a deschis o investigatie aprofundata pentru a verifica daca anularea datoriilor de catre statul roman si continuarea aprovizionarii Oltchim de catre intreprinderi de stat, in pofida deteriorarii situatiei financiare a acesteia, au respectat normele UE privind ajutoarele de stat.

Statul roman detine un pachet de control de 54,8% in cadrul societatii.

Sursa foto: Zadorozhnyi Viktor / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri