Un rezultat de la Comisia Europeana in ceea ce priveste investigatia demarata in cazul combinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea ar putea veni intre 20-25 septembrie, a declarat avocatul Gheorghe Piperea, unul din administratorii judiciari ai companiei. Acesta spune ca negocierile cu potentialii investitori interesati de Oltchim au fost suspendate si vor fi reluate abia dupa verdictul Comisiei Europene.

"Concluzia anchetei Comisiei Europene va veni intre 20-25 septembrie. Noi estimam ca rezultatul va fi unul pozitiv pentru Oltchim", spune Piperea. Avocatul afirma ca a decis sa suspende toate negocierile privind privatizarea Oltchim, acestea urmand a fi reluate abia dupa ce concluzia investigatiei Comisiei va fi cunoscuta. "Noi am decis sa suspendam orice fel de proceduri si sa asteptam rezultatul Comisiei. Negocierile privind privatizarea sunt pe hold. Speram ca pana la sfarsitul lunii decembrie sa avem semnat un contract in acest sens (cu potentialii investitori, n.r.)", a precizat avocatul, scrie News.ro.

Comisia Europeana a lansat in aprilie o investigatie aprofundata impotriva Romaniei, referitoare la stergerea de datorii ale Oltchim si continuarea aprovizionarii acesteia de catre companii de stat, in pofida inrautatirii situatiei financiare, pentru a analiza daca aceste actiuni respecta reglementarile comunitare in domeniul ajutoarelor de stat.

„In urma dificultatilor economice intampinate de societatea Oltchim si a anularii datoriilor publice ale acesteia, trebuie sa verificam daca un creditor privat ar fi acceptat sa actioneze in acelasi mod. Datorita recentei sale reorganizari, situatia financiara a Oltchim s-a imbunatatit, iar Romania spera sa gaseasca un nou investitor. Obiectivul nostru este de a facilita un viitor sustenabil al activitatilor economice ale acestei societati, care sa nu mai necesite un sprijin suplimentar din partea guvernului”, spunea in aprilie comisarul pentru Concurenta Margrethe Vestager.

Comisia va analiza in special acumularea datoriilor fata de Autoritatea romana pentru Administrarea activelor Statului (AAAS), anularile de datorii de catre AAAS si diferite intreprinderi de stat in cadrul planului de reorganizare a Oltchim elaborat de administratorul judiciar si sprijinul acordat Oltchim de doua societati de stat, CET Govora si Salrom, care, in ciuda deteriorarii situatiei financiare a Oltchim, au continuat sa aprovizioneze Oltchim cu energie electrica, abur si solutii saline. Conform normelor UE privind ajutoarele de stat, interventiile publice in activitatea societatilor sunt considerate ca nu constituie ajutoare atunci cand un operator privat ar fi actionat in acelasi mod. Comisia va evalua daca acesta a fost cazul pentru creditorii publici si furnizorii Oltchim sau daca, dimpotriva, masurile publice au oferit Oltchim un avantaj economic fata de concurentii sai si constituie ajutoare de stat.

Combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea (simbol bursier OLT) a realizat un profit net de 18,5 milioane lei (4,1 milioane euro) in primul semestru al acestui an si vanzari nete mai mari cu aproape 4%, in suma de 378,13 milioane lei (84 milioane euro). In primul semestru al anului trecut, Oltchim a raportat vanzari nete de 364,6 milioane lei. Oltchim raportase la jumatatea anului trecut un profit net, contabil, de 2,31 miliarde lei (518 milioane euro), dupa anularea unor datorii de 2,35 miliarde lei in baza planului de reorganizare, din activitatea curenta combinatul chimic avand in primul semestru din 2015 pierderi in scadere la 9,12 milioane lei. La 30 iunie 2016, Oltchim SA inregistra datorii totale in suma de 1,35 miliarde lei. Combinatul are circa 2.000 de salariati.

Oltchim este singurul producator din Europa Centrala de soda caustica lichida si singurul producator din Romania de clor si polieter polioli. Societatea exporta aproximativ 70% din productie. Oltchim a intrat in insolventa, in ianuarie 2013, iar planul de reorganizare prevede vanzarea combinatului pentru cel putin 307 milioane euro. Statul a incercat in mai multe randuri privatizarea Oltchim, dar fara success. La ultimul termen, din decembrie 2014, niciun investitor nu si-a exprimat interesul sa preia compania. Oltchim este una dintre cele mai mari societati petrochimice din Romania si din sud-estul Europei. Statul roman detine un pachet de control de 54,8% in cadrul societatii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri