CFR Calatori a inregistrat venituri de 439,2 milioane lei (98,6 milioane euro) in primele sapte luni ale acestui an din vanzarea de bilete, in crestere usoara fata de aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul majorarii distantelor parcurse de pasageri, care a compensat scaderea numarului de calatorii, potrivit datelor transmise de companie. Numarul calatoriilor realizate de catre pasagerii CFR Calatori a continuat tendinta de scadere in acest an.

”In primele sapte luni din 2015, romanii au efectuat peste 32 milioane de calatorii, masurat prin indicatorul calatori transportati, cu trenurile CFR Calatori, iar in perioada similara din 2016, aproximativ 31 milioane de calatorii”, au declarat reprezentantii CFR Calatori, conform News.ro.

Totusi, distanta medie a calatoriilor este in crestere, ceea ce ar putea indica o schimbare a obiceiurilor de calatorie. Directorul CFR Calatori, Iosif Szentes, a declarat in luna aprilie, intr-un interviu acordat News.ro, ca principalul concurent al companiei, mai ales pe distante medii si scurte, il reprezinta transportatorii rutieri.

Astfel, spre deosebire de transportatorii feroviari, companiile care fac transport rutier sunt mai eficiente, flexibile si adaptabile pe distante scurte, de aceea multi pasageri aleg serviciile acestora. Sectorul cailor ferate din Romania a pierdut foarte mult teren in ultimii 25 de ani in special in raport cu transportul auto. Pana in 1989, transportul feroviar reprezenta peste 80% din transportul total realizat in Romania, in timp ce ponderea a ajuns in prezent la doar 17%.

In acest cadru al transportului din Romania, CFR Calatori s-a confruntat si in 2015 atat cu o scadere a cifrei de afaceri, pana la 1,89 miliarde lei, de la 2,04 miliarde de lei in 2014, cat si cu o reducere a numarului de pasageri transportati, de la 56 la 55 de milioane. Pe piata transportului feroviar de calatori, unde CFR Calatori are o cota de piata de circa 82%, mai exista patru operatori privati: Regiotrans, Transferoviar Calatori, Interregional Calatori si Softtrans.

CFR Calatori a reusit sa reduca semnificativ arieratele in ultimii doi ani, de la 967 milioane lei la inceputul lui 2014 pana la la 361 milioane lei la sfarsitul lui 2014. In 2015, acestea au ajuns la 208 milioane lei, iar in 2016 exista un plan de reducere a arieratelor la circa 177 milioane lei. Pentru acest an, compania estimeaza afaceri de 2,02 miliarde lei, in crestere usoara fata de 2015. Insa, avansul va depinde atat de incasarile din bilete, cat si de nivelul subventiei acordate de stat. Guvernul a aprobat pentru acest an compensatii pentru asigurarea pachetului social, care reprezinta o forma de subventie din partea statului, de 1,22 miliarde de lei (275 milioane euro) pentru CFR Calatori.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri