Cele mai mari companii romanesti din Europa Centrala si de Esti, dupa cifra de afaceri, sunt Automobile Dacia, OMV Petrom Marketing SRL si OMV Petrom SA, potrivit celui de-al optulea studiu anual al companiei internationale de asigurari de credid Coface. Cele mai mari companii din regiune sunt: PKN Orlen (Polonia), General Electric Ungaria si MOL Ungaria. Cea mai mare companie romaneasca, Dacia, este abia pe locul 17 in topul regional.

Una din trei companii prezente in clasament este poloneza. Primele zece pozitii in Top 500 sunt dominate de companii din sectoare de petrol si gaze, auto si energie. Acestea sunt foste companii de stat, mari retaileri sau multinationale din sectorul auto, conform News.ro.

”Polonia, Cehia si Ungaria sunt cele trei tari care domina topul. Romania ocupa locul al patrulea, cu 63 de companii, cu patru mai mult decat anul trecut. Cea mai sus clasata companie romaneasca este Dacia, pe locul 17”, a declarat joi directorul general la Coface Romania, Eugen Anicescu, intr-o conferinta de presa.

Companiile romanesti prezente in clasament au o vechime pe piata de 18 ani, iar sectoarele principale in care activeaza sunt produsele minerale, produsele chimice, petrol, plastic, sticla si farmaceutice, precum si autovehicule, motociclete, alte vehicule si mijloace de transport si de asemenea agricultura, prelucrarea carnii, produse agro-alimentare si vinificatie.

Astfel, primele zece companii autohtone prezente in studiul Coface sunt:

  • Automobile Dacia (cu afaceri de 4,23 miliarde euro in 2015, locul 17 in top)
  • OMV Petrom Marketing SRL (3,26 miliarde euro, locul 24)
  • OMV Petrom SA (3,02 miliarde euro, locul 29)
  • Rompetrol Rafinare SA (2,16 miliarde euro, locul 53)
  • Kaufland Romania (2,02 miliarde euro, locul 62)
  • Rompetrol Downstream SRL (1,82 miliarde euro, locul 71)
  • British American Tobacco Romania (1,62 miliarde euro, locul 82)
  • Lukoil Romania SRL (1,2 miliarde euro, locul 116)
  • Carrefour Romania SA (1,13 miliarde euro, locul 128)
  • E.ON Energie Romania SA (1,07 miliarde euro, locul 142)

Companiile romanesti nou intrate in clasament sunt:

  • Lidl Discount SRL,
  • Metro Cash & Carry Romania SRL,
  • Hidroelectrica, Telekom Romania Communications,
  • Daewoo-Mangalia Heavy Industries SA,
  • Altex Romania SRL,
  • Delphi Diesel Systems Romania SRL,
  • Telekom Romania Mobile Communications SA,
  • Arctic SA,
  • Farmexim SA,
  • Hella Romania SRL,
  • Pirelli Tyres Romania SRL
  • Fildas Trading SRL

Prezenta cu 63 de companii in 2015, fata de 59 in 2014, Romania este locul al doilea, dupa Polonia, in sectorul agricultura, prelucrarea carnii, produse agro-alimentare si vinificatie, cu sapte companii prezente in clasament. Desi Romania inregistreaza 7% din companiile Europei Centrale si de Est, in top 500 reprezinta 12% din total.

Cat actionariat romanesc au companiile din tara noastra, prezenta in topul Coface

Companiile din Romania prezente in topul Coface au doar in proportie de 21% actionariat romanesc, in timp ce situatia sta cu totul diferit in Cehia, unde in 37% din cazuri actionariatul este ceh, iar in Polonia - 43%.

„Ne bucuram de o consolidare a nivelului de incredere a mediului de afaceri in evolutia pietei si a sectoarelor importante ale economiei. Punctele forte ale Romaniei, agricultura, industria auto, ne consolideaza pozitia in clasamentul Top 500, insa speram la o evolutie anul viitor, in asa fel incat pozitia Romaniei in top sa ajunga sa reflecte si pozitionarea noastra in regiune din punctul de vedere al PIB-ului si a imbunatatirii evaluarii mediului de afaceri de la B la A4”, mai spune reprezentantul Coface Romania.

Studiul arata ca pozitionarea companiilor romanesti in Top 500 ECE ramane sub potentialul economiei din perspectiva domensiunii PIB, a populatiei si a cresterii economice. Romania esrte a doua economie din Regiune ca marime, dupa Polonia. Potrivit Coface, in Romania, fata de alte tari, aspecte care fac diferenta sunt restructurarea si modernizarea tarzie a companiilor de stat, lipsa infrastructurii, ceea ce a impiedicat intrarea unor jucatori mari din piata auto, dar si lipsa expansiunii regionale.

De asemenea, 24 de companii romanesti au avansat in topul Coface, 29 au scazut, iar 10 sunt nou intrate in top. Companiile romanesti ilustreaza media la nivel de regiune, cu 70% (44) de companii in crestere, respectiv 30% (19) in scadere a cifrei de afaceri. Cifra de afaceri a companiilor romanesti din top a crescut cu 2,4%, in timp ce profitul net a scazut cu 12%. Gradul de indatorare mediu a ramas constant in ultimii trei ani, sub 40%, pentru companiile prezente in top.

In ceea ce priveste conjunctura economica in care au evoluat companiile romanesti, principala contributie la cresterea PIB cu 3,8% a fost consumul intern stimulat de masuri fiscale - reducerea TVA la 9% pentru produsele alimentare in iunie 2015 si reducerea cotei generale de TVA de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie 2016. Ca urmare a extinderii masurilor fiscale de stimulare a economiei, Coface estimeaza o crestere a economiei romanesti cu 4,2% in 2016, in linie cu prognozele oficiale. In primul semestru, economia a crescut cu 5,2%, peste estimari.

Sursa foto: Andrey_Popov / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri