McDonald’s, cunoscuta mai mult pentru salariile mici decat pentru pachetele generoase de stimulente, se confrunta cu un deficit atat de mare de personal in Ungaria incat ofera cazare gratuita angajatilor din afara localitatilor unde se afla restaurantele companiei, scrie Bloomberg.

Oferta de cazare, un beneficiu rar in cele peste 100 de tari unde fast-food-ul vinde Big Mac-uri si Happy Meal-uri, este doar unul dintre stimulentele cu care angajatorii din Europa de Est incearca sa ii atraga pe angajati.

Alti angajati care primesc beneficii sunt casierii care lucreaza la Lidl in Praga si dezvoltatorii de software din Bucuresti.

Forta de munca, bataie de cap pentru angajatori

Europa de Est, considerata in trecut o regiune cu forta de munca ieftina, a devenit o bataie de cap pentru angajatori.
Imbatranirea populatiei, aversiunea fata de imigratia masiva si exodul a milioane de oameni in tari europene mai bogate au lasat mii de posturi neocupate si au dus la cresterea salariilor. Aceste tendinte au marit costurile pentru companii si risca sa duca la scaderea investitiilor in economie.

„Deficitul de forta de munca provoaca insomnie directorilor din Europa de Est. Prima intrebare pe care si-o pun investitorii inainte de a veni aici este daca vor fi capabili sa gaseasca suficienti angajati pentru ca afacerea lor sa functioneze“, a spus Robert Bencze, director in domeniul resurselor umane la PricewaterhouseCoopers.

Deficitul de forta de munca se inrautateste intr-un ritm alarmant. Numarul posturilor neocupate a crescut in Cehia cu 166% in ultimii doi ani, la circa 110.000, somajul din aceasta tara fiind printre cele mai scazute din UE.

Sursa foto: SSokolov/shutterstock.com

Cititi continuarea articolului pe adevarulfinanciar.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri