Pe 19 septembrie 1983, Wargha Enayati venea in Romania pentru prima data. Nu avea in plan sa ramana aici, sa construiasca afaceri de zeci de milioane de euro sau sa inoveze sistemul sanitar romanesc. De fapt, in plin regim comunist represiv, nu isi putea imagina nici macar ca ar putea duce un trai decent. 33 de ani mai tarziu, medicul cardiolog recunoaste ca nu a inteles niciodata poporul roman si ca relatia este una de dragoste si ura, simultan. Dar planurile sale sunt legate tot de tara noastra si inovatiile nu se vor opri aici. Citeste povestea unui om care a crezut in tara noastra mai mult decat multi dintre romani, care si-a folosit valorile si filosofia sa de viata pentru a schimba ceva.

Atras de povestea Reginei Maria a Romaniei, primul cap incoronat din lume devenit adept al religiei Baha’i, Wargha Enayati a venit in Romania in 1983, in plin regim comunist, pentru a studia medicina. Planul initial era sa ramana doi ani in tara iar motivul era legat de pasiunea pentru Regina Maria. Astfel, imbina studiile in medicina cu dorinta de a face cunoscuta aceasta religie, devenita intre timp a doua cea mai raspandita din lume, dupa crestinism.

Perioada in care a descoperit Romania a fost una foarte grea din punct de vedere economic iar dificultatile cresteau de la an la an.

“Nici nu puteam sa imi inchipui ca peste 33 de ani voi fi aici, in acest fel. Ca voi putea sa muncesc, sa castig bani demn, sa am copii a caror limba nativa sa fie limba romana. Parea imposibil”, povesteste doctoral Enayati, intr-un interviu acordat wall-street.ro .

A fost, insa, un parcurs frumos si interesant. De origine iraniana, nascut si crescut in Germania, tentativele de a se intoarce acasa au fost numeroase, dar toate se terminau la fel: alegea sa ramana.

In 1990, Warha Enayati devenea medic, in urma examenului de rezidentiat, urmat de un alt gand de a pleca. A ales, totusi, sa faca rezidentiatul in Bucuresti, in cardiologie. Cativa ani mai tarziu s-a casatorit si, impreuna cu sotia care impartasea aceeasi filosofie de viata, a ales sa ramana si sa faca ceva in Romania.

Primele contacte cu mediul de afaceri

Primele afaceri ale lui Enayati au fost in timpul rezidentiatului, in vremurile capitalismului haiducesc in Romania. Imobiliarele i-au dovedit ca se poate trai aici si, in combinatie cu meseria de medic, au dus la primul cabinet medical, intr-un apartament din zona Piata Unirii. Era, de fapt, inceputul Centrului Medical Unirea, ce urma sa devina ulterior Regina Maria, un business de zeci de milioane de euro care a stat la baza definitiei sistemului medical privat din tara noastra.

Cabinetul medical privat din Piata Unirii a inceput timid, cu doctorul Enayati si o colega, care faceau totul la acel moment, de la curatenie, la telefoane sau consultatii.

“Era o perioada a inovatiei, a pionieratului in medicina privata romaneasca. In 1995 erau doua entitati private serioase in Bucuresti: Medsana si Centrul Medical Unirea. Dupa 2 ani a aparut Medicover, apoi Medlife si mai tarziu Sanador. Noi am inceput complet de la 0. Nu am avut bani, pile, relatii sau fonduri straine”.

Povestea Centrului Medical Unirea a continuat cu un ritm sanatos si organic: in 1998 a fost inlocuit cabinetul din Unirii cu o policlinica, nu foarte mare, in 2001 a aparut cea din Enescu, dupa cativa ani alte 3-4 policlinici si primul spital, din Clucerului. A urmat un val de achizitii, dezvoltare pe zona de imagistica, prima paternitate, prima banca de celule stem din Romania, un laborator de top.

O crestere organica, sanatoasa, dezvoltata pas cu pas in zeci de ani.

“Sunt doua metode prin care poti creste asa: relatii si smecherie sau munca, nopti nedormite, frica, nesiguranta, inspiratie, idei si o echipa unita care crede in ce face. Noi am mers pe a doua cale. In cei 20 de ani acolo am ajuns la 3000 de angajati, 350.000 de afiliati si o piata totala de 1 milion de abonati in Romania. Am fost primii care am vandut unui fond de investitii. De fapt, am fost primii in multe aspecte”.

Wargha Enayati spune ca titlul care i se potriveste cel mai bine acum, dupa sutele de inovatii de la Regina Maria, ar fi de Health Care Business Inovator.

Meserie de medic si partea spirituala, surse de inspiratie

Doctorul Enayati a profesat neintrerupt, indiferent la ce nivel au ajuns afacerile. Spune ca a reusit tot timpul sa aloce jumatate din timp coordonarii business-urilor si cealalta jumatate profesiei de medic, activitatilor sociale si spirituale. Mai mult decat atat, pe tot parcursul vietii sale, acest mix a fost o sursa permanenta de inspiratie.

“M-au inspirat oamenii, m-a inspirat profesia de medic. Dar toate, la mine, sunt combinate cu partea spirituala. Omul este o fiinta spirituala iar rugaciunea iti face mintea ascutita. Ajuta si intuitia sau inspiratie, dar partea spirituala, increderea intr-o forta mai mare decat tine produce efecte nebanuite, mult mai intense decat daca ajungi sa crezi doar in latura materiala a vietii”, explica Enayati.

Medicul a ales cardiologia ca specializare fiind inspirat de unchiul sau, un eminent cardiolog in Iran, rapit si omorat in 1991 din cauza faptului ca era adept al religiei Baha’i.

Policlinici sociale si planuri marete

Preocuparea pentru societate si pentru persoanele cu venituri mici a existat dintotdeauna pentru Wargha Enayati. Inca de la primul cabinet medical privat existau anumite zile in care se acordau consultatii medicale. “Am vrut sa dam exemplu si altora, am vrut sa facem noi primul pas in aceasta directie, de a acorda servicii medicale de calitate oamenilor care nu au venituri sau asigurare medicala. Proiectul policlinicilor sociale este al meu si al sotiei mele. Am inceput cu clinica de la Baba Novac, urmata de cea din Sala Palatului”.

La clinica din Baba Novac sunt tratati pacienti fara niciun fel de venit sau asigurare, bolnavii cronici primind inclusiv medicamente lunar (sunt tratati peste 500 de bolnavi cronici, din care 300 din sfera cardiologiei). La clinica din Sala Palatului sunt tratati bolnavi cu venituri mici, la preturi foarte mici si standarde inalte.

Enayati spune ca nu are in plan extinderea cu alte policlinici sociale, focusul fiind pe cresterea celor doua pana la utilizarea la capacitate maxima. Romanii sunt reticenti la ideea ca cineva le ofera servicii medicale private de calitate gratuit sau la preturi mici.

“Reticenta vine de la neincredere si suspiciune, oamenii se asteapta sa fie un interes ascuns. Insa, este foarte interesant cum se dezvolta increderea pacientilor intr-un sistem, cum acestia se lasa ajutati cand vad ca sunt tratati ca fiinte umane”, explica doctorul.

Citeste pe Wall-Street PRO la ce proiecte lucreaza in prezent Wargha Enayati, ce inovatii pregateste si ce solutii vede pentru criza sistemului public de sanatate.

“Sunt naiv si sper sa raman asa”

Un business de zeci de milioane de euro construit de la 0, o cariera de medic, activitati filantropice, sute de inovatii, echilibru personal si spiritual. Pe ce valori se bazeaza o astfel de reteta?

“Eu sunt naiv si sper sa raman asa. La inceput, nimeni nu imi dadea nicio sansa, toti imi spuneau ca daca nu dau spaga si nu fac anumite jocuri, nu am cum sa rezist. De exemplu, cand unul dintre concurentii mei a folosit securitatea ca sa dea in mine, au fost momente de cosmar, nu puteam sa cred ce s-a intamplat. Am avut o ancora in partea spirituala si un model in tatal si fratele meu, in atitudinea lor detasata fata de business. Am avut incredere in bine. Binele trebuie sa invinga intotdeauna”.

Cu bune, cu rele, cu provocari, cu asumarea faptului ca Romania este o tara cu particularitati, care abia iesea dintr-un regim represiv, cu riscuri majore legate de insucces, doctorul Enayati a ales sa ramana aici. Ce simte pentru Romania?

De 33 de ani, nu am reusit niciodata sa inteleg poporul acesta. S-a creat o legatura de dragoste-ura, desi, recunosc ca in ultima vreme merge mai mult spre dragoste”, spune doctorul, zambind.

Sfatul sau pentru romani este sa fie autentici, sa nu mai incerce permanent sa imite vestul, pentru ca nu asta e solutia. De asemenea, Enayati crede ca ar trebui sa fim mai preocupati de partea spirituala si sa avem o identitate proprie. “Nu degeaba Regina Maria a aparut in aceasta tara”, conchide acesta.

Wargha Enyati lucreaza la un proiect de anvergura, unic pe piata romaneasca, in paralel cu alte activitati in care este implicat. Afla mai multe detalii din partea a doua a interviului, pe Wall-Street PRO!

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri