KMG International asigura in prezent 44,6% din capacitatea de rafinare a Romaniei si contribuie astfel la securitatea energetica a tarii, arata un studiu realizat de Academia de Studii Economice (ASE) in perioada iulie-septembrie 2016. Potrivit acestuia, grupul poate acoperi 70% din cererea autohtona de produse petroliere prin rafinariile Petromidia si Vega.

”KMG International este un investitor strain de relevanta majora pentru Romania, ce contribuie cu 3% la bugetul de stat, realizand investitii de 1,6 miliarde de dolari in perioada 2007-2015”, arata studiul realizat de ASE, la cerea Rompetrol, conform News.ro.

5,1 miliarde dolari platite la bugetul de stat in 2013-2015

Oficialii celor doua institutii nu au precizat la cat s-au ridicat costurile realizarii acestui studiu. De asemenea, KMG International a platit taxe de 5,1 miliarde dolari la bugetul de stat, in perioada 2013-2015, fiind unul din cei mai mari angajatori la nivel national. Cu aceste taxe platite de KMG International la bugetul de stat, ”s-ar fi putut construi 16.466 de gradinite, 10.466 de scoli sau 48 de spitale, in timp ce pentru fiecare loc de munca creat, grupul genereaza indirect alte 2,25 locuri de munca in economie”, spune Bogdan Negrea, profesor si cercetator la ASE.

Acesta mentioneaza ca studiul efectuat de ASE este unic, fiind pentru prima data cand o institutie academica intreprinde o astfel de analiza asupra impactului direct, indirect si indus pe care un grup il are la cresterea economica a tarii.

Romania, doar 3 rafinarii producatore de carburanti fata de 11 in 1990

La randul sau, Azamat Zhangulov, vicepresedintele senior al KMG International, subliniaza ca Romania mai are acum doar trei rafinarii producatoare de carburanti, fata de 11 in 1990.

”In acel moment, capacitatea totala de rafinare a tarii era de 32 milioane tone pe an, fata de doar 11 milioane tone/an in 2016”, mai spune Azamat Zhangulov.

KazMunayGas, compania nationala de petrol din Kazahstan, a intrat in Romania in anul 2007, cand a achizitionat Grupul Rompetrol.

”Pe langa investitiile straine menite sa creasca capacitatea de procesare a rafinariei Petromidia si sa sporeasca competitivitatea companiei prin oferirea de produse de calitate superioara la standarde internationale, actionarul KMGI ofera Romaniei o alternativa la petrolul rusesc furnizand un flux constant de petrol din perimetrul Tengiz, contribuind astfel si la securitatea energetica a regiunii”, a adaugat Zhangulov.
Kazahstanul are de altfel rezerve estimate de 30 de miliarde de barili de petrol.

In studiul realizat de ASE, impactul economic este evaluat prin prisma contributiei la veniturile guvernamentale prin plata taxelor, colectarea controlata a accizelor (KMGI detine patru antrepozite fiscale prin Rompetrol Rafinare si Rompetrol Gas) si contributia la Produsul Intern Brut (cu o valoare adaugata bruta de 0,6 miliarde dolari doar in 2015).

Cat reprezinta valoarea exporturilor Rompetrol

Grupul are totodata o contributie semnificativa si la balanta comerciala a Romaniei prin exportul de produse finite (produse rafinate si petrochimice) in special in zona Marii Negre. Valoarea exporturilor reprezinta peste 4% din valoarea totala a exporturilor generate de industria prelucratoare, grupul fiind principalul exportator de produse petroliere. Rompetrol Rafinare a exportat in 2015 aproximativ 2 milioane tone de carburnati in valoare de peste 2 miliarde dolari.

De asemenea, KMGI a investit in ultimii sapte ani peste 10 milioane de dolari in proiecte de sanatate, protectia mediului, cultura, educatie si leadership. KazMunayGas este compania nationala de petrol din Kazahstan, cu operatiuni de explorare, productie, rafinare si transport. 90% din actiunile KMG sunt detinute de fondul suveran Samruk Kazyna, iar restul de 10% din actiuni sunt controlate de Banca Nationala a Republicii Kazahstan. KMG are 220 de companii si peste 80.000 angajati, fiind al doilea mare angajator din Kazahstan.

Detinut de compania KazMunayGas din Kazahstan, grupul KMG International desfasoara operatiuni in sectoarele de rafinare si petrochimie, retail, trading, upstream si servicii industriale pe 11 piete principale. In Romania, grupul controleaza rafinaria Petromidia Navodari, cu o capacitate de rafinare de 5 milioane tomne pe an, rafinaria Vega Ploiesti (cel mai vechi combinat petrochimic, lansat in 1905), dar si o retea de distributie a carburantilor cu peste 716 puncte de vanzare, 10 depozite, 230 statii GPL si 9.000 statii de butelii.

Valoarea totala a investitiilor realizate in proiectul european al KazMunayGas/KMG International se ridica la 4 miliarde dolari (incluzand pretul de achizitie), in timp ce nivelul contributiilor la bugetul de stat al Romaniei s-au ridicat la peste 12 miliarde dolari in perioada 2007-2015.

Sursa foto: iurii / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri