Bookster, biblioteca pentru companii, a ajuns la un portofoliu de 200 de clienti, companii din aproape toate domeniile, si se apropie de o baza de 30.000 de abonati activi, a declarat Bogdan Georgescu, fondatorul companiei. Aceasta a detaliat, intr-un interviu acordat wall-street.ro, de ce a amanat extinderea in Statele Unite ale Americii, programata pentru aceasta toamna, si ce alte piete ia in considerare.

Bogdan Georgescu a infiintat Bookster in 2013, ca un proiect social menit a incuraja cititul. Daca la inceput, in portofoliul companiei se regaseau doar patru companii, Banca Transilvania, ING Bank, Vodafone si Erste&Young, in prezent, biblioteca are 200 de clienti, companii din aproape toate domeniile, in special cele din IT, BPO, pharma, banking si industria medicala. De asemenea, baza de abonati a Bookster a crescut de-a lungul celor trei ani, iar daca in 2013 aveau doar 1.000 de abonati, in prezent numarul acestora se apropie de 30.000 de abonati.

In acelasi timp si numarul cartilor din biblioteca Bookster s-a marit de la un stoc initial de 500, la unul care cuprinde peste 45.000 de carti. Lunar, Bookter cumpara intre 1.000 si 1.500 de carti, de la furnizori si librarii precum Humanitas, Carturesti si Elefant, iar costurile anuale in achizitia de noi carti se ridica la 200.000 de euro. "Poate chiar mai mult, pentru ca sunt carti care se uzeaza si pe care trebuie sa le inlocuim, deci achizionam si carti existente deja in biblioteca, pe langa titlurile noi”, explica Georgescu.

“Am crescut in fiecare an si am avut perioade in care nu am facut fata cresterii, avem mai multe cereri decat puteam servi clientii, intre timp ne-am crescut capacitatea si reusim sa facem fata tuturor cererilor”, povesteste Bogdan Georgescu. Astfel, daca in 2013, Bookster livra pana la 40 de carti pe saptamana abonatilor, in prezent 5.000 de carti pleaca saptamanal de pe rafturile Bookster in companiile abonate.

Citeste in Wall-Street PRO ce profit si cifra de afaceri estimeaza compania pentru anul acesta.

Extinderea in SUA, amanata. Marea Britanie, in vizor

In martie, Bogdan Georgescu anunta, in cadrul emisiunii Wall-Street 360, ca are de gand sa extinda serviciul Bookster si pe piata din Statele Unite ale Americii. Termenul pe care si-l propunea era toamna acestui an, insa odata cu venirea lui, planurile antreprenorului s-au schimbat. A ales sa amane extinderea in SUA si, in schimb, sa se orienteze catre o alta tara, dupa ce in trecut, analizase posibilitatea de a se extinde in Turcia sau Polonia.

“Ne-am tot gandit la America, am fost in discutii destul de avansate cu unul dintre incubatoarele de top din Silicon Valley (500 Startups), insa am decis sa amanam pentru moment acest proiect, in primul rand pentru ca investitorii voiau sa cumpere si actiuni la compania din Romania”, explica Bogdan Georgescu, mentionand ca ar fi fost dispus sa ofere actiuni investitorilor straini, insa in cadrul companiei pe care avea sa o lanseze in SUA, odata cu extinerea.

Un alt motiv pentru care Georgescu a amanat acest proiect a fost consolidarea afacerii locale. “Ei au vrut neaparat in Romania, noi nu eram insa pregatiti sa vindem si atunci am preferat sa mai asteptam. In continuare imi doresc sa ne extindem in SUA, nu excludem aceasta varianta, din contra, analizam si alte posibilitati de expansiune”, a mai spus Georgescu.

Noul termen de extindere internationala a companiei Bookster este 2017, cand antreprenorul isi doreste sa patrunda fie pe piata americana, “o piata foarte mare de desfacere”, fie in Marea Britanie, o piata mult mai apropiata din punct de vedere logistic de Romania.

Bookster are 25 de angajati si se afla in proces de recrutare puternica, dupa cum afirma antreprenorul. Compania cauta personal pentru sase pozitii, de la account management, la client service, director de resurse umane, vanzari si continut. “Avem pozitii mai greu de ocupat, selectia pentru posturile de continut e un proces destul sofisticat, nu exista specialisti in asemenea pozitii si atunci cautam persoane cu o cultura generala vasta si o gandire cat mai logica si mai analitica”, a incheiat Georgescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri