Norvegia a acordat finantari de 26,6 mil. euro unui total de 50 de companii si ONG-uri romanesti, banii fiind investiti in tehnologii verzi si pentru imbunatatirea eficientei energetice. Cele mai mari finantari pentru un singur proiect au ajuns la circa 1,5 mil. euro si au fost acordate unor companii precum producatorul de motoare electrice Electroprecizia sau producatorul de hartie si carton Vrancart.

Finantarile au fost acordate prin intermediul programului Inovare Verde in Industria din Romania, operat de Innovation Norway, aceste avand ca scop sprijinirea sectorului privat din Romania in procesul dezvoltarii unor tehnologii prietenoase cu mediul inconjurator.

“Un numar de 36 de companii au primit finantari prin acest program, dintre care 12 societati de mari dimensiuni si 24 de IMM-uri. Pentru societati, cele mai mari finantari au ajuns la 1,5 mil. euro. Companiile care au primit cele mai ridicate finantari sunt Electroprecizia, Vrancart si Total Waste Management –”, a mentionat Anne Lise Rognlidalen, program manager Innovation Norway.

Programul Inovare Verde in Industria din Romania face parte din schema de finantare oferita de Norvegia prin Granturile Norvegiene.

Romania va beneficia in perioada 2014 – 2021 de noi fonduri externe nerambursabile prin Granturile SEE (Spatiul Economic European) si Norvegiene.

“Joi a fost semnat un nou acord prin care Romania va beneficia de 502 milioane euro. Banii vor fi folositi pentru reducerea disparitatilor economice si sociale din tara. Romania este al doilea cel mai mare beneficiar al programului norvegian”, a declarat Elsbeth Tronstad, secretar de stat, Ministerul Afacerilor Externe din Norvegian.

Granturile SEE si Norvegiene 2014-2021 vor viza domenii precum dezvoltare locala si combaterea saraciei, imbunatatirea situatiei romilor, sanatate publica, inovare, mediu de afaceri si IMM-uri, sectorul ONG, cercetare si educatie, eficienta energetica, energie regenerabila si mediu, patrimoniu si schimb cultural, justitie, servicii corectionale si afaceri interne.

De ce acorda Norvegia finantari nerambursabile tarilor ‘sarace’ din UE

Norvegia, Islanda si Liechtenstein nu fac parte din UE, dar sunt parteneri ai Uniunii prin Acordul privind Spatiul Economic European (SEE). Acordul permite liberul transfer de bunuri, servicii, persoane si capital pe piata interna. In schimb, tarile care fac parte din acord fac contributii financiare prin intermediul unor programe ce vizeaza progresul social si economic al tarilor mai putin bogate din UE.

Incepand din 2004, exista doua mecanisme prin care contributiile sunt facute: Granturile SEE si Granturile Norvegiene. In ambele mecanisme Norvegia face cele mai mari contributii (95,8%, respectiv 100%). Eligibilitatea pentru finantari corespunde criteriilor stabilite de Fondul UE de Coeziune dedicat statelor membre in care venitul national brut pe cap de locuitor este sub 90% din media UE. Tarile care au aderat la UE inainte de 2004 sunt excluse de la acordarea finantarilor prin Granturile norvegiene.

Polonia, Romania si Bulgaria au beneficiat de cele mai mari finantari prin Granturile SEE in perioada 2009 – 2014.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri