OMV Petrom a ajuns la un acord cu Mazarine Energy, o companie petroliera cu sediul in Olanda si active in Tunisia, pentru transferul a 19 zacaminte petroliere onshore din Romania, a trei instalatii pentru reparatii capitale si a circa 200 de angajati, a anuntat grupul Petrom.

OMV Petrom a afirmat ca suma tranzactiei nu poate fi divulgata, iar transferul trebuie sa primeasca avizul autoritatilor de reglementare, conform News.ro.

"Se estimeaza ca finalizarea tranzactiei va avea loc la sfarsitul trimestrului IV din 2016, cand Mazarine Energy Romania va prelua rolul de operator al zacamintelor si angajator al celor peste 200 de salariati ai OMV Petrom din prezent", a precizat OMV Petrom, intr-un comunicat.

Tranzactia are loc in conditiile in care Mazarine a identificat "oportunitati de optimizare a productiei" si reparatii capitale care vor determina o crestere a productiei.

"In plus, sunt planificate campanii de achizitie seismica pentru a identifica structuri care nu au fost inca forate", precizeaza comunicatul.

Zacaminte cu o productie cumulata de circa 1.000 de barili pe zi

Cele 19 zacaminte au o productie cumulata de circa 1.000 de barili pe zi, adica mai putin de 1% din productia actuala a OMV Petrom.
Tranzactia s-a realizat cu Mazarine Energy Romania SRL, subsidiara din Romania a Mazarine Energy BV, companie cu sediul la Haga, Olanda, fondata si condusa de Edward van Kersbergen.

Potrivit contului sau de LinkedIn, olandezul van Kersbergen a lucrat multi ani la gigantul petrolier Shell, iar ulterior a fondat mai multe companii din sectorul de petrol si gaze.

"Suntem incantati ca am agreat aceasta investitie in timp ce continuam implementarea strategiei noastre concentrate pe active onshore cu costuri si riscuri reduse si pe valoare adaugata prin expertiza de management al zacamintelor si operatiuni eficiente din punct de vedere al costurilor", a declarat van Kersbergen, citat in comunicatul OMV Petrom.

Mazarine Energy este finantata de catre gigantul Carlyle, care i-a pus la dispozitie o linie de finantare de 500 milioane dolari prin intermediul Carlyle International Energy Partners, un fond de 2,5 miliarde dolari dedicat afacerilor din energie. Carlyle International Energy Partners a cumparat active in Romania de la Sterling Resources in martie 2015, pe care le va administra tot Mazarine. Compania olandeza are active in centrul Tunisiei, preluate tot cu ajutorul fondului Carlyle.

OMV Petrom a motivat cedarea zacamintelor prin nevoia de a-si optimiza costurile, intr-un mediu dificil

“Avand in vedere actualul context al petrolului, facem eforturi pentru a ne creste eficienta si pentru a genera mai multa valoare. Masurile vizeaza si optimizarea portofoliului, ceea ce ne permite sa simplificam operatiunile si sa ne concentram pe cresterea profitabilitatii din zacamintele ramase”, a comentat Peter Zeilinger, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatile de upstream.

OMV Petrom a realizat in primul semestru al acestui an un profit net de 405 milioane lei (90 milioane euro), in scadere cu 61% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul scaderii vanzarilor cu 18%, la 7,19 miliarde lei (1,59 miliarde euro). Productia totala de hidrocarburi a OMV Petrom a scazut cu 3% in primul semestru, la 32,08 milioane barili echivalent petrol (bep), in timp ce numarul de angajati a scazut cu 7%. La 30 iunie 2016, compania avea 15.237 salariati.

Compania OMV Petrom este controlata de grupul austriac OMV, care detine 51% din actiuni, in timp ce Ministerul Energiei are o detinere de 20,6%. Compania este listata la Bursa de Valori Bucuresti si are o valoare de piata de 13 miliarde lei (2,9 miliarde euro), la ultimul pret de inchidere, de 23 bani/actiune.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri