OMV va vinde catre Petrom in ultima parte a acestui an sau la inceputul anului viitor drepturile de explorare asupra unui bloc cu o suprafata de 2.500 kilometri patrati, situat in largul coastei bulgare a Marii Negre, a spus la Viena, membrul Board-ului Executiv al OMV, Helmut Langanger.
Potrivit lui Langanger, responsabilul OMV pentru explorare si productie, in schimul cedarii dreptului de explorare, OMV va primi de la Petrom "cateva milioane de euro". Reprezentantul OMV a adaugat ca negociaza de trei ani cu societatea de stat de petrol si gaze din Ucraina preluarea drepturilor de explorare asupra unui alt perimetru, informeaza NewsIn.

In prezent, Petrom detine perimetre de explorare in Romania, Kazahstan si Rusia. Potrivit presedintelui OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, pornind din Romania, grupul OMV se poate extinde prin intermediul Petrom pe pietele din Turcia, Rusia, Kazakhstan, Bulgaria, Ucraina, Turkmenistan, Azerbaidjan. Ruttenstorfer a adaugat ca OMV analizeaza posibilitatea ca Petrom sa intre pe piata ucraineana cu investitii in statii de distributie, dar si in explorare si productie. "Vrem sa dezvoltam Petrom nu numai pe piata romaneasca, ci si pe piata internationala. Noi vom transforma Petrom intr-o companie internationala", a mai spus reprezentantul OMV.

Potrivit acestuia, in 2008, Petrom va termina de integrat sistemele IT si de contabilitate, acestea urmand sa aiba aceleasi standarde pentru tot grupul, iar in 2010 intreg segmentul de rafinare, explorare si productie va fi complet modernizat.Reprezentantii OMV au mai spus miercuri ca Turkmenistan si Azerbaidjan reprezinta niste piete foarte interesante pentru dezvoltarea regionala a Petrom datorita oportunitatilor de achizitii, explorare si productie de petrol. In ceea ce priveste blocurile de explorare si productie din Rusia, pentru care Petrom a semnat un contract de preluare, Ruttenstorfer a spus ca tinta de productie pentru acestea este de 30.000 de barili/zi in 2010.

La randul sau, membrul Board-ului Executiv al OMV, Helmut Langanger, a declarat ca Petrom ar mai putea achizitiona si alte perimetre de explorare si productie de petrol in Rusia. "Vrem sa fim low profile in Rusia. Vom face pasi mici pentru a nu avea probleme cu autoritatile de acolo. Daca deja scoti 80.000 de barili/zi ar putea ca unii sa-si puna semne de intrebare", a spus Langanger. Responsabilul OMV a adaugat ca Petrom investeste anual circa 400 de milioane de euro pentru activitatile de explorare si productie.

Referitor la investitiile pe care Petrom le-ar putea face in biocombustibili, reprezentantii OMV au afirmat ca Guvernul trebuie sa decida daca va stimula productia acestora."Costul de productie al biocarburantilor este dublu fata de costul combustibililor conventionali. Guvernul Romaniei are sarcina de a hotari care este cea mai buna metoda pentru a produce biocarburanti", au spus oficiali ai companiei. Petrom desfasoara in prezent operatiuni de explorare si productie in Romania, Kazakhstan si Rusia, de rafinare in Romania si operatiuni de distributie carburanti tn Romania, Ungaria, Moldova, Bulgaria, Serbia si Muntenegru.

OMV a preluat la sfarsitul anului 2004 pachetul majoritar de actiuni al Petrom, valoarea tranzactiei fiind de 1,5 miliarde euro. Grupul austriac a achitat statului 669 milioane euro pentru achizitia directa a 33,34% din actiunile Petrom si a participat cu 830 de milioane euro la majorarea capitalului social prin care a dobandit participatia majoritara.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri