Compania aeriana de stat Tarom a trecut oficial pe locul al treilea in topul companiilor aeriene care activeaza in Romania, la cinci ani dupa ce a pierdut pozitia de lider in fata Wizz Air, dupa ce a raportat un numar de 1,148 milioane de pasageri transportati in primele sase luni, cu 6% mai mult decat in primul semestru al anului trecut, potrivit datelor transmise de companie.

Primele trei companii aeriene low-cost, Wizz Air, Blue Air si Ryanair, au inregistrat un avans de 37,2% al numarului de pasageri in primele sase ale anului. Dupa primele sase luni, compania ungara low-cost Wizz Air si-a consiolidat pozitia de lider al pietei romanesti, cu 2,422 milioane de pasageri transportati, conform News.ro.

Pe locul al doilea a urcat compania romaneasca low-cost Blue Air, cu 1,42 milioane pasageri transportati in primul semestru, in crestere cu 82% fata de perioada echialenta din 2015, care a depasit, in premiera, compania de stat Tarom. Pe pozitia a patra, dupa Tarom, se afla Ryanair, cu 680.000 de pasageri in primul semestru, insa transportatorul low-cost cu sediul in Irlanda a inregistat cel mai mare avans intre marii jucatori de pe piata romaneasca, de 127% fata de prima jumatate a anului trecut.

Cresterea de 6% a traficului de pasageri, inregistrata de Tarom, vine in contextul in care numarul total de pasageri care au tranzitat aeroporturile din Romania in primul semestru a fost de 7,15 milioane, cu 18% peste nivelul din aceeasi perioada a anului precedent, potrivit datelor publicate recent de Institutul National de Statistica (INS).

Peste 75% dintre pasagerii Tarom au fost inregistrati pe cursele externe.

”Compania Tarom a transportat 1.148.044 de pasageri in primul semestru al acestui an, 277.513 pe rute interne si 870.531 pe rute externe ceea ce reprezinta o crestere de 16% a numarului de pasageri pe rute interne si o crestere de peste 3% pe rute externe. Fata de semestrul unu al anului 2015, traficul in primul semestru din 2016 a inregistrat o crestere de 6%”, se arata in raspunsul trimis de Tarom.

Tarom a pierdut pozitia de lider al pietei in 2011, cand a transportat 2,19 milioane de pasageri, iar Wizz Air 2,7 milioane pasageri pe piata romaneasca. In prezent, flota Tarom numara 21 de aparate, dupa ce a retras doua aparate Airbus A310, cumparate in 1992.

Ministrul Transporturilor, Sorin Buse, a declarat recent, intr-un interviu acordat News.ro, ca ministerul a avut deja discutii cu mari producatori de avioane precum Boeing si ATR si urmeaza sa negocieze cu Airbus, Embraer si Bombardier pentru a inlocui in viitor intreaga flota a transportatorului aerian de stat Tarom, pe langa optiunea inchirierii a doua avioane ATR care sa ofere o mai mare flexibilitate flotei deja existente.

Totodata, Buse considera ca privatizarea Tarom este doar ultima dintr-o serie de alte optiuni pentru o companie aflata in al noualea an consecutiv de pierderi.

Tarom a raportat pentru primul semestru pierderi de 28,6 milioane lei (peste 6 milioane euro), de opt ori mai mari fata de nivelul prevazut in bugetul de venituri si cheltuieli, din cauza anularii sau intarzierii unor curse, care au generat penalitati neplanuite si reducerea veniturilor, dar si pe fondul performantei slabe a conducerii executive din primele trei luni ale anului.

A patra linie aeriana care activeaza in Romania, Ryanair, a deschis recent o noua baza in Bucuresti, careia ii aloca trei aeronave, dupa o investitie de 300 milioane de dolari. Compania estimeaza atingerea unui numar de aproape 1,9 milioane de pasageri, transportati in Romania, in 2017

Sursa foto: Vytautas Kielaitis/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri