Anual, in Romania se produc aproximativ 6.000 de incendii la locuinte, in urma carora circa 180 de persoane isi pierd viata. La fiecare doua zile o persoana isi pierde viata in incendiile produse in locuinte, potrivit statisticilor Inspectoratului General pentru Situatii de Urgente.

Tragediile din cauza incendiilor pot fi prevenite prin montarea detectoarelor de incediu si a celor de gaz, demers care poate salva vieti si bunuri materiale. In acest context a fost infiintata noua campanie de informare RISC, derulata de IGSU si EON Romania, cu mesajul principal "Mai bine previi, decat sa nu fii!".

Problema principala a campaniei este constientizarea oamenilor ca detectoarele de fum sunt extrem de importante. Ne bazam pe datele pe care le avem si pot spune ca sunt 6.000 de incedii de locuinte pe an si 180 de decese in medie pe an, sunt doua cifre care ar trebui sa ne atentioneze ca ceva nu este in ordine - a precizat Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta.

Raed Arafat a mentionat ca in caz de incediu "oamenii mor pentru ca sunt intoxicati cu fumul emanat de incediu sau arsi", iar detectoarele de fum pot preveni aceste tragedii si reduc numarul incendiilor.

"Prevenirea trebuie inteleasa prin nevoia de a te autoproteja si cred ca aici este un element pe care noi toti sa il intelegem. Nu vrem sa cream obligativitatea de a monta aceste detectoare, ci sa constientizam ca trebuie sa le avem, ca salveaza vieti", a spus Ovidiu Vasilica, seful IGSU.

Conform IGSU, in perioada 1 octombrie 2012 - 30 iunie 2016 la nivel national s-au produs, in locuinte aproximativ 20.800 de incedii, cele mai multe dintre acestea fiind inregistrate in municipiul Bucuresti (1.714). In urma acestora au existat peste 1.680 de victime, dintre care 639 decedate.

In SUA, unde montarea detectoarelor este o cerinta obligatorie, a fost redus numarul victimelor cu circa 50%, conform studiului White Paper, realizat de Public/Private Fire Safety Council.

In Romania, echiparea cu instalatii de detectare, semnalizare si avertizare de incediu este obligatorie numai pentru imobile foarte inalte, pentru spatiile comune si pentru spatiile tarnsformate in unitati de comert sau servicii publice.

Detectoarele de incediu emit semnale acustice si luminoase, sesizand un incendiu. Acestea se gasesc in magazine cu preturi intre 30 si 500 lei, iar pretul unui detector de gaze incepe de la 80 lei.

Sursa foto: fluke samed / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri