Ciocolata si vinul: doua placeri care nu trebuie sa se excluda una pe cealalta. Dar cum sa le asociem? Ce-ar fi daca am asocia aceste doua cadouri – vinul si ciocolata - astfel incat sa nu oferim “doar” niste alimente, placeri de moment, ci adevarate experiente. Mai ales pentru cei carora le plac degustarile.

Putini stiu acest lucru, dar ciocolata merge de minune cu vinul. Doar ca nu orice ciocolata merge cu orice vin. Trebuie sa stim sa asociem tipul de ciocolata (invelis, glazura, miez) cu soiul de vin. Altfel experienta va fi una regretabila. Iar asta pentru ca, de exemplu, dulceata ciocolatei nu este compatibila cu un vin sec. Pe de alta parte, senzatia de amar a ciocolatei negre nu este compatibila cu taninul din vinul rosu.

Ambele produse sunt in general dominante: aromele pronuntate necesita atentie individuala a degustatorului.
Parca se afla in competitie pentru aceleasi papile gustative. Tocmai de aceea este bine de stiut, inainte sa cumperi, cum anume poti asocia vinul si ciocolata.

Din exeperientele pe care le-am avut la diferitele degustari la care am participat dar si din conversatiile cu experti in ale vinului si ciocolatei, am dedus cateva asocieri simpatice. Ideea principala ar fi ca dulceata vinului sa o depaseasca pe cea a ciocolatei.
Tocmai de aceea pralinele ganache se imbina armonios cu un vin fortifiat (Porto).

Ciocolata neagra se va asocia foarte frumos cu un vin de desert, alb-inchis si dulce-intens; acele vinuri obtinute din struguri “uscati” la soare, cu o puternica concentratie de zahar.

De asemenea, specialistii recomanda langa o ciocolata cu lapte, un vin Muscat. Aroma florala intensa a vinului completeaza dulceata discreta, cremoasa a ciocolatei cu lapte.

Sa nu neglijam nici ciocolata alba: gustul original de unt de cacao cere un vin Lambrusco, dulce sau foarte dulce (amabile sau dolce). Iar ciocolata cu caramel cere un spumant dulce, poate chiar un Prosecco, cu ale sale arome fructate. Toate pralinele cu adaos de nuci, arahide, alune se asociaza bine cu un vin fortifiat, de genul Sherry.


Sugestia mea ar fi sa incerci mai multe combinatii si sa iti dai seama care se potriveste mai bine. Si mai ales, de ce. Te astept oricand la ciocolateria Leonidas Beller, din str. Putul lui Zamfir nr. 3 pentru a discuta mai multe despre vin si ciocolata. Sau poti comanda o selectie speciala de praline si produse Leonidas direct de pe e-Shopul Leonidas Ciocolata Belgiana.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri