Companii occidentale mari, precum Ikea si Leroy Merlin, investesc miliarde de dolari in Rusia, tendinta putand fi observata chiar si inainte de victoria lui Donald Trump in alegerile prezidentiale din Statele Unite, care a marit sperantele de imbunatatire a relatiilor cu administratia de la Kremlin, relateaza Bloomberg.

Retaileri importanti cum sunt Ikea si Leroy au inceput sa investeasca miliarde de dolari in magazine noi si fabrici, mizand pe revenirea apetitului pentru consum in Rusia, dupa doi ani de recesiune. Ikea va investi 1,6 miliarde de dolari in noi magazine, in urmatorii cinci ani. Leroy Merlin a anuntat in septembrie un plan in valoare de 2 miliarde de euro pentru a creste de peste doua ori numarul de magazine din Rusia, intr-un interval similar, conform News.ro.

Grupul farmaceutic Pfizer construieste in Rusia o fabrica de medicamente, in timp ce Mars extinde fabricile producatoare de guma de mestecat si de hrana pentru animale de companie. ”Este momentul pentru investitii. Cred cu tarie in potentialul pe termen lung al pietei rusesti”, a spus Walter Kadnar, directorul Ikea in Rusia.

Producatorul suedez de mobila a deschis un magazin in Rusia acum cinci ani, dar in aceasta toamna a inaugurat o fabrica de mobila in apropiere de St. Petersburg, in urma unei investitii de 60 de milioane de dolari, si a cumparat teren pentru un al treilea Mega mall in apropierea acestui oras. Investitiile straine au fost aproape blocate in Rusia, care in ultimii doi ani a fost in conflict cu Occidentul, din cauza anexarii Crimeii, si in recesiune.

Companii precum General Motors au renuntat la operatiunile din Rusia. Pentru multe dintre companiile care au ramas, acum este momentul sa reia investitiile, pentru a avea un avans in fata concurentilor. Deprecierea rublei, care a decimat valoarea profiturilor calculate in dolari si euro, a dus insa la scaderea costurilor de productie. Dupa unele estimari, acestea ar fi mai scazute fata de cele din China.

“Ultimii 2-3 ani au fost un dezastru. Acum, situatia se schimba, cursul rublei s-a stabilizat, iar economia Rusiei va reveni la crestere, conform estimarilor”, a spus Frank Schauff, seful Asociatiei Companiilor Europene in Moscova. Potrivit Guvernului, forumul anual al investitorilor straini a atras in septembrie cel mai mare numar de participanti din ultimul deceniu.

Investitiile straine directe au crescut la 8,3 miliarde de dolari in primele noua luni ale anului, peste nivelul de 5,9 miliarde de dolari consemnat in anul 2015, arata datele bancii centrale. Pentru 2017, Guvernul de la Moscova anticipeaza o crestere economica de 0,8%.

Sursa foto: Shutterstock/totojang1977

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri