46% din romani sunt de parere ca mai putin de jumatate dintre masurile propuse in domeniul sanatatii au fost implementate, iar 31% din romani sunt de parere ca niciuna dintre masurile propuse pentru imbunatatirea sistemului de sanatate nu a fost implementata, releva rezultatele studiului „Sanatatea ca o prioritate” realizat de GfK pentru Local American Working Group (LAWG).

„Opinia romanilor, cel mai probabil, are la baza realitatea cu care se confrunta fiecare dintre ei atunci cand interactioneaza cu spitalele romanesti sau institutiile din domeniul Sanatatii. In ultimii patru ani, sanatatea a fost condusa de 7 ministri, iar cel mai longeviv dintre ei a ocupat aceasta functie pentru 15 luni”, a declarat Elena Tudose, director al Institutului pentru politici publice si expert al campaniei „Votez pentru Sanatate”.

Pentru realizarea partii calitative a studiului ,,Sanatatea ca o prioritate” au fost intervievati pacienti, farmacisti, cadre medicale, studenti la medicina, manageri de spitale si majoritatea a declarat ca sistemul de sanatate nu are o viziune strategica pe termen lung.

Aceasta afirmatie porneste de la numarul mare de modificari aduse legii sanatatii. Intrata in vigoare in anul 2006, pe parcursul ultimului deceniu, Legea nr. 95 a suferit 88 de modificari. Numai in ultimii patru ani au fost 650 de schimbari ale articolelor din legislatie prin 46 de acte normative.

„Romania aloca cheltuielilor cu sanatatea 33% din media europeana, acestea in conditiile in care romanii se confrunta cu lipsa accesului la medicamente si la servicii medicale de calitate ceea ce, conform Eurostat, se traduce prin faptul ca un un roman are o speranta de viata sanatoasa de doar 59 de ani. O problema poate la fel de importanta ca si subfinantarea este eficienta cheltuielilor din sistem, in conditiile in care cheltuielile de sanatate suportate de CNAS au crescut de la 211 la 248 Euro pe locuitor in perioada 2008-2015, dar speranta de viata sanatoasa s-a redus de la circa 62 de ani la doar 59 ani in aceeasi perioada”, a declarat prof. dr. Ion Anghel, expert al campaniei „Votez pentru Sanatate”.

Coalitia „Votez pentru Sanatate” desfasoara campania cu acelasi nume prin care isi propune sa aduca sistemul de sanatate romanesc in topul prioritatilor decidentilor politici, dar si al tuturor romanilor, in contextul alegerilor parlamentare de la sfarsitul acestui an. Membrii Coalitiei incurajeaza romanii sa ofere un vot simbolic sanatatii pe www.votezpentrusanatate.ro pentru a atrage atentia asupra nevoii ca sanatatea sa fie tratata ca o prioritate.

Campania este deschisa organizatiilor neguvernamentale si asociatiilor profesionale sau de pacienti care au legatura cu sistemul de sanatate sau care militeaza pentru imbunatatirea lui dar si companiilor private care doresc sa se alature demersului.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri