Asociatia producatorilor de medicamente generice din Romania (APMGR) cere Guvernului ca actuala rectificare bugetara sa includa actualizarea bugetului de referinta folosit in calculul taxei clawback, buget ramas la nivelul anului 2011.

"Un buget de referinta fara nicio legatura cu realitatea anului curent creste nejustificat cuantumul taxei clawback si induce o povara fiscala de nesuportat, mai ales in cazul medicamentelor generice esentiale, cu pret redus", a declarat Laurentiu Mihai, director executiv APMGR.

APMGR reaminteste ca impactul taxei clawback este mai mare cu cat pretul medicamentelor este mai mic. In cazul unui medicament generic, taxa clawback are un impact fiscal de trei ori mai mare fata de cel asupra unui medicament inovativ, ceea ce a dus la disparitia a peste 2.000 de medicamente generice de pe piata in ultimii ani.

Suma din bugetul de stat alocata anual pentru medicamentele compensate, adica aproximativ 6 miliarde de lei, reprezinta nivelul consumului real de medicamente din trimestrul 4 al anului 2011, diferenta dintre acesta si consumul real de medicamente fiind suportata de catre producatorii de medicamente prin taxa clawback. Mai mult, APMGR atentioneaza ca taxa clawback este platita doar de producatorii de medicamente, desi se calculeaza la pretul de raft, care include si marjele distribuitorilor si farmaciilor.

APMGR solicita si introducerea calculului diferentiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, o masura care poate stopa disparitia medicamentelor esentiale de pe piata. Aceasta masura nu inseamna cheltuieli publice suplimentare, iar Ministerul Finantelor a confirmat, intr-un raspuns la solicitarea APMGR, ca decizia introducerii unui clawback diferentiat este una politica, depinzand exclusiv de Ministerul Sanatatii.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri