Transgaz, compania care opereaza reteaua nationala de gaze naturale, este interesata de achizitia operatorului DESFA din Grecia, in contextul in care gigantul Socar a renuntat la negocieri. Transgaz ar concura potrivit presei elene cu Fluxys, operatorul belgian din acest sector.

Negocierile dintre Atena si compania azera Socar, care vizau achizitia a 66% din DESFA, au esuat, dar jurnalistii greci sustin ca atat Fluxys, cat si Transgaz, sunt interesate de a prelua discutiile de cumparare.

Oficialii companiei romanesti ar fi declarat ca intentioneaza sa plateasca pentru DESFA o suma similara cu Socar, care se angajase sa aduca 400 milioane de euro, fiind deja in discutii cu banci europene pentru a finanta aceasta achizitie.

La finalul lunii septembrie, Transgaz si DESFA au semnat un memorandum de intelegere, prin care cele doua companii isi anuntau intentia de a colabora atat in ceea ce priveste proiectele viitoare privind transportul gazelor, cat si in ceea ce priveste integrarea pietelor de gaze pe piata interna de energie a Uniunii Europene, diversificand astfel rutele de aprovizionare cu gaze naturale si deschizand accesul Europei la noi surse de resurse.

Monopolul de stat Transgaz (simbol bursier TGN) a realizat pe noua luni din acest an un profit net de 358,4 milioane lei (79,6 milioane euro), in scadere cu 7% fata de perioada ianuarie-septembrie 2015, cand profitul net raportat a fost de 384,3 milioane lei.

Transgaz este controlata de stat, prin Ministerul Economiei, care detine 58,5% din actiuni. Compania este listata la Bursa de Valori Bucuresti si are o valoare de piata de 3,5 miliarde lei (782 milioane euro).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri