Directorul medical al Institutului de Gerontologie si Geriatrie „Ana Aslan”, Gabriel Ioan Preda, a fost demis, de Consiliul de Administratie al unitatii sanitare, in urma neregulilor privind achizitiile si sporurile platite ilegal, descoperite cand au fost facute verificari de catre Corpul de control al ministrului Sanatatii.

"Decizia de revocare a directorului medical vine dupa ce Corpul de control al ministrului Sanatatii a aratat nereguli grave in privinta achizitiilor facute de unitatea sanitara, sporuri platite ilegal si incheiarea unor contracte fara respectarea legii, in defavoarea spitalului”, potrivit Ministerului Sanatatii, conform News.ro.

Agentia Nationala de Integritate constatase, in 2015, ca Gabriel Ioan Prada a fost in incompatibilitate si in conflictul de interese in materie penala, a precizat sursa citata. Ministerul Sanatatii (MS) a anuntat, in 28 august, ca a sesizat Parchetul Judecatoriei Sectorului 1 pentru a face cercetari privind posibile fapte penale la Institutul “Ana Aslan”, constatate in urma verificarilor facut de Corpul de control, care a propus demiterea directorului medical al unitatii sanitare.

In urma verificarilor facute la Institutul National de Gerontologie si Geriatrie "Ana Aslan”, Corpul de control al ministrului Sanatatii a stabilit ca exista indicii privind o fraudare a procedurilor de achizitie publica in cazul reactivilor pentru laborator. Corpul de control a identificat posibilitatea ca unele caiete de sarcini sa fi fost intocmite astfel incat la procedura de achizitie sa participe o singura firma, ceeea ce a limitat accesul altor competitori, arata Ministerul Sanatatii.

De asemenea, in raport se arata ca in laboratorul de analize medicale al institutului, in perioada mai 2014 - august 2016, au fost facute analize pentru diverse persoane neasigurate, posibil rude ale salariatilor, in valoare estimata totala de 102.742 de lei. O alta situatie descoperita de Corpul de control a fost cea a unor sporuri platite ilegal.

Echipa de control a constatat probleme si in privinta medicamentelor, fiind gasite neconcordante intre cantitatile scoase din farmacie sau policlinica si foile de observatie ale pacientilor. Exista suspiciunea ca aceste medicamente nu au fost prescrise pacientilor, dar decontate. Mai mult, exista si discrepante la cantitatile de medicamente raportate in bonurile de consum si foile de observatie ale pacientilor. Dintr-o cantitate de 20.000 de fiole de Gerovital achizitionate de spital, 1.430 nu se regasesc in foile de observatie.

Corpul de control al ministrului Sanatatii a mai constatat ca au fost incheiate contracte fara respectarea legii pentru inchirierea de spatii catre mai multe societati comerciale. Astfel, au fost semnate cinci contracte cu mai multe firme, chiar daca Legea 95/2006 prevede ca un spatiu poate fi inchiriat de spitale numai catre alti furnizori de servicii medicale. De asemenea, nu exista acordul Ministerului Sanatatii pentru inchirierea acestor spatii conform prevederilor HG nr. 517 din 1991. Raportul Corpului de Control impune rezilierea contractelor, in conditiile legii.

Corpul de control a verificat si achizitia de servicii de curatenie si a constatat ca un contract atribuit prin licitatie publica deschisa in 2012 catre o firma a fost realizat in baza caietului de sarcini in care este prevazuta o suprafata totala pentru curatenie, igienizare, dezinfectare de 95.700 de metri patrati. Cu toate acestea, anexele caietului de sarcini indica o suprafata de 119.165 metri patrati. Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a reconfirmat-o atunci in functia de manager pe Silvi Ifrim, ale carei sesizari au dus la desfasurarea actiunilor de control.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri