Rompetrol Rafinare a fost trimisa in judecata impreuna cu inca o firma si patru persoane, printre altele pentru ucidere din culpa, in dosarul privind explozia de la Petromidia Navodari, in urma careia doua persoane au murit, iar alte doua au fost ranite.

Anchetatorii arata ca inculpatii nu au respectat normele de securitate si sanatate in munca si chiar au ignorat 1,6 milioane de alarme de emisie de gaz care au aparut cu trei zile inainte de deflagratie si alte 300 de alerte de explozie iminenta care au aparut cu 30 de minute inainte de producerea acesteia, conform News.ro.

Procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Constanta au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a SC Rompetrol Rafinare pentru comiterea infractiunilor de: ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa, poluarea accidentala, neluarea masurilor de securitate si sanatate in munca, se arata intr-un comunicat publicat de catre instanta.

Totodata, au mai fost trimisi in judecata SC Rominserv SRL, Cornel Titi Oancea, Daniel Stanciu, Vasile Caraman si Ioan Marginean, pentru aceleasi infractiuni. Inculpatii au fost trimisi in judecata in dosarul deschis in urma exploziei produse in luna august la rafinaria Petromidia Navodari, care s-a soldat cu moartea a doua persoane si ranirea altor doua.

”In cursul urmaririi penale s-a stabilit ca, datorita nesupravegherii lucrarilor ce se efectuau, a functionarii instalatiilor, echipamentelor tehnologice si de tratare si neutralizare mentionate in prevederile acordului de mediu si autorizatiei integrate de mediu s-a produs un fenomen de poluare accidentare prin alterarea caracteristicilor fizico-chimice a aerului din zona. S-a retinut totodata ca atat cele doua societati comerciale dar si ceilalti inculpati persoane fizice nu au luat masurile necesare de securitate si sanatate in munca, imprejurare ce a condus la producerea unor consecinte constand in decesul si vatamarea corporala a patru persoane”, se arata in comunicatul instantei.

Teodor Nita, procuror al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Constanta, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa ca, inainte cu trei zile de producerea exploziei, in sistemul rafinariei au aparut 1.600.000 de alarme de emisie de gaz, iar cu 30 de minute inainte de deflagratie au aparut 300 de alarme de explozie iminenta, toate fiind ignorate de angajati.

Procurorul a povestit ca pe o conducta care transporta un produs petrolier exploziv si toxic a aparut o fisura, dar unul dintre barbatii trimisi in judecata nu a oprit transportul pentru remedierea defectiunii. Insa, pentru a evita scurgerea de gaze, muncitorii au montat un furtun gaurit si timp de trei zile a curs apa pe conducte ca sa se raceasca gazul. Dupa trei zile a venit o echipa de interventie care a montat un manson in zona respectiva, insa aceasta procedura este interzisa. Explozia s-ar fi produs ca urmare a acestor interventii facute fara respectarea normelor de siguranta.

Nita a adaugat ca a existat pericolul producerii unui dezastru, avand in vedere ca suflul exploziei a proiectat un tub de extinctor de 200 de litri intr-o cisterna cu hidrogen sulfurat.
”Cisterna a fost lovita in plin, s-a deteriorat, dar nu s-a fisurat. Daca se intampla acest lucru, se petrecea o nenorocire. Ganditi-va ca, daca respiri hidrogen sulfurat, a doua oara nu mai respiri”, a declarat Teodor Nita. Dosarul a fost inaintat Judecatoriei Constanta, spre competenta solutionare.

In data de 22 august 2016, in incinta Rafinariei Petromidia Navodari s-a produs o explozie in urma careia doua persoane au murit, iar alte doua au fost ranite. Victimele erau angajate ale Rominserv si faceau lucrari de reparatii la o conducta a Rompetrol Rafinare care transporta distilat de vid - produs rezultat prin incalzirea titeiului la o temperatura cuprinsa intre 360 - 3.800 C. Explozia a fost urmata de un incendiu. Cele doua persoane care au murit au suferit arsuri grave, prima decedand a doua zi dupa deflagratie, iar a doua, dupa aproape o luna.

Sursa foto: Shutterstock/Radu Bercan

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri