Asociatia Administratorilor de Piete din Romania (AAPR), care reuneste circa 260 de piete, in care vand peste 6.000 de producatori, vrea sa aduca romanii care aleg supermarketul pentru cumparaturi inapoi in piete, spune Teodor Birt, presedintele asociatiei.

Din Asociatia Administratorilor de Piete din Romania fac parte in prezent 36 de entitati, cu peste 250 de piete, care aduc impreuna 6.000 de producatori si 7.000 de spatii comerciale. Cea mai buna reprezentare o are AAPR pe zona Moldovei, “acolo oamenii sunt apropiati de acest mod de a face cumparaturile”, a precizat Teodor Birt in emisiunea Profesionistii in Retail.

“Sunt persoane care prefera sa mearga la supermarket si nu la piata. Suntem constienti de lipsurile noastre. Intr-un supermarket ai posibilitatea de a gasi un loc de parcare, de a avea un cos, o ambianta mult mai placuta, nu esti in aer liber. Insa cu siguranta ceea ce gasesti intr-o piata nu gasesti intr-un supermarket. Unele persoane nu au timp pentru piata din cauza ritmului de viata pe care il au. Piata inseamna locul unde te duci, dai cate o tura pe la fiecare taraba, compari, dupa aceea incepi si alegi produsele. Acum te duci direct la raft, pui in cos si platesti”, explica Birt.

Potrivit acestuia, plata prin POS in piata nu este posibila in acest moment pe fondul lipsei unor facilitati precum liniile telefonice sau accesul la Internet.

“Plata cu cardul este un mod civilizat, modern si comod pentru cel care doreste sa faca acest lucru. Insa trebuie sa tinem cont si de cei care vand in piata. Pentru a monta un POS intr-o piata trebuie sa ai o linie telefonica, sa ai Internet. Ori intr-o piata unde sunt 300-400 de tarabe nu vad POS-ul la fiecare masa. Plus ca nu stiu daca persoanele care vand la masa sunt in stare sa lucreze cu un POS. Nu stiu daca foarte curand se va intampla asta, insa cu siguranta ca in spatiile comerciale le avem in piata cei care isi desfasoara activitatea mai organizata si au persoane care vor sa plateasca cu cardul ar fi absurd sa nu o faca riscand sa piarda clienti. Cei care sunt proprietari de alimentare sau de aprozare au astfel de POS-uri montate”, afirma Teodor Birt.

Acesti intermediari ar putea sa aiba si ei o imagine mult mai buna daca s-ar gandi cineva sa le ofere conditii de legalitate simple

Un alt aspect despre care a vorbit presedintele AAPR este legat de “problema” intermediarilor din piete.

“Producatorii romani trebuie sa produca. Ei nu au cum sa vina in piata sa vanda pe toata durata sezonului. Exista in multe piete spatii special amenajate pentru producatorii din zona. Exista mese unde un producator poate sa vina dimineata, sa vanda si apoi sa plece. Acesti producatori au unde sa vanda si pentru mine este o preocupare permanenta sa le asiguram aceste conditii in toate pietele din asociatie. Trebuie sa mai tinem cont si de faptul ca producatorii nu au produse tot timpul anului, iar o piata este o entitate care se autofinanteaza, iar acesti intermediari fac acelasi lucru ca si cei care au niste spatii comerciale. Ei practic cumpara marfa si o vand mai departe. Acesti intermediari ar putea sa aiba si ei o imagine mult mai buna daca s-ar gandi cineva sa le ofere conditii de legalitate simple ca ei sa poata desfasura aceasta activitate la vedere, ca sa nu fie nevoiti sa faca tot felul de inventii, sa plateasca un impozit usor de gestionat. Acesti intermediari sunt necesari, ei vin cu produsele pe care nu le gasesti la producator, el nu are de unde sa aduca un anumit gen de legume sau fructe. Acestea le aduc intermediarii”, spune Birt.

Potrivit acestuia, in sezon exista piete unde sunt peste 90% producatori romani. “Atunci cand ei dispar si nu mai sunt pe piata, suntem interesati sa umplem spatiile respective pentru a putea sa ne asiguram veniturile. In Botosani a fost deschisa o piata noua, construita cu fonduri europene, circa 200.000 de euro, si 50.000 de euro investiti de Consiliul Local. Aici gasim 90% producatori romani si 10% comercianti”, declara Teodor Birt.

Potrivit INS, consumul de produsele alimentare de baza precum legume, fructe, cartofi, carne de pui si porc, in orasele membre din asociatie, este de aproximativ 3,3 mld. euro, la o populatie de 5,1 milioane de locuitori. “20% sunt produse comercializate in pietele noastre. Iar in municipiul Galati aproximativ 10.000 de familii traiesc de pe urma pietei”, puncteaza Birt.

In opinia sa, suportul autoritatilor in demersal AAPR de a readuce romanii in piete este obligatoriu, in conditiile in care asociatia functioneaza greu in lipsa unui mod unitar de organizare sau a unei gandiri unitare.

“Fiecare administratie este subordonata intr-o anumita masura Consiliului Local. Nu exista nici o lege a pietelor care sa reglementeze ceea ce trebuie sa se intample in piete. Suntem din punctul meu de vedere singurul loc unde producatorul poate vinde. Toata lumea spune ca trebuie sa ajutam producatorul insa si pe noi trebuie sa ne ajute cineva. Multi dintre noi sunt societati comerciale trebuie sa avem venituri”, conchide Teodor Birt.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri