Primele intalniri ale noului Parlament au readus in discutie modificarea legii antifumat. Societatea Romana de Cardiologie (SRC) si Societatea Romana de Pneumologie (SRP) sustin ca relaxarea acestei legi duce spre un grav atentat la sanatatea natiunii, a electoratului care i-a propulsat in Parlament si la negarea dreptului Constitutional la sanatatea intregii populatii, fie ea fumatoare sau nefumatoare.

Conform SRC si SRP, fumatul este un factor major de risc pentru bolile respiratorii, bolile cardiovasculare si pentru cancer. Anual 42.000 de romani mor din cauza fumatului. Aceasta inseamna 115 de decese in fiecare zi, iar 90% dintre cancerele pulmonare sunt induse de fumatul activ. La restul de 10% este prezent fumatul pasiv, in mare parte, raspunzator.

In Romania. fumatul este principalul factor de risc pentru infarctul de miocard pana la varsta de 60 de ani. Peste 80% dintre pacientii cu infarct din segmentul 20-60 de ani sunt fumatori. Cancerul pulmonar, cancerele faringolaringiene si alte forme de cancer apar din cauza fumatului. 60%-80% dintre fumatori deprind acest viciu inainte de varsta majoratului.

SRC si SRP sustin ca, efectele fumatului pasiv si a celui inconstient sunt ignorate. Sunt date care atesta faptul ca 17% dintre cancerele pulmonare apar la fumatorii pasivi, iar incidenta bolilor cardiovasculare este cu 30% mai mare la nefumatorii care lucreaza alaturi de fumatori.

Medicii sustin ca studiile stiintifice demonstreaza ca singura modalitate de a reduce efectele fumatului este ca fumatorii sa fumeze in aer liber, departe de orice spatiu inchis.

Legea antifumat a fost adoptata cu cu o majoritate de 81%, iar in ianuarie 2015 Curtea Constitutionala a respins tentativa a 33 de senatori de a bloca aceasta Lege pe motiv de „neconstitutionalitate”. Curtea Constitutionala a demonstrat ca nu exista dreptul constitutional de a fuma si in consecinta nu se putea vorbi de incalcarea unui drept. SRC SI SRP mentioneaza ca fumatul este singurul drog care ii afecteaza si pe cei care nu il consuma in mod direct, iar a persista in ideea de a crea facilitati minoritatii fumatoare in detrimentul majoritatii nefumatoare este echivalent cu a ignora cu buna stiinta deja exprimata opinie a Curtii Constitutionale.

Medicii sustin ca efectele implementarii Legii asupra starii de sanatate a populatiei Romaniei au fost semnificative. Asa cum s-a intamplat in toate tarile care au implementat astfel de legi, impactul pozitiv a aparut practic imediat. Institutul National de Statistica a inregistrat o reducere cu aproape 1.300 de cazuri a numarului de infarcte miocardice in primele 5 luni de la implementarea Legii, comparativ cu perioada similara din 2015.

Sursa foto: Sursa foto: Pisit Koolplukpol / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri