Consiliul Concurentei a aplicat in anul 2016 amenzi de 15,2 milioane de euro, iar la finalul lunii decembrie avea in derulare 34 de investigatii de incalcare a legii, cu 15% mai putine fata de finalul anului 2015. Companiile care au fost vizate fac parte din diferite sectoare cum ar fi cel al producatorilor de lactate, al serviciilor de pilotaj si remorcaj de manevra a navelor maritime sau al furnizorilor de energie.

Pietele serviciilor de pilotaj si remorcaj de manevra a navelor maritime au inregistrat cel mai mare volum de amenzi, in valoare de 4,9 milioane de euro. Companiile care au fost sanctionate sunt Canal Sea Services SRL, Black Sea Pilots SRL, Maritime Pilot SRL, Black Sea Services SRL, Compania de Remorcare Maritima Coremar SA, Logistic Remo Services SRL si Compania NAtionala "Administratia Porturilor Maritime" SA Constanta (CNAPM): intelegeri si abuz.

Alte companii care au mai primit amenzi din partea Consiliului Concurentei in 2016 sunt:

  • Porta KMI Romania SRL si 24 distribuitori care au stabilit preturile de revanzare sau cotele de adaos comercial - aprox 3,3 milioane de euro
  • Ariston Thermo Romania SRL si 15 distribuitori pentru fixarea preturilor de vanzare - 2,9 milioane de euro
  • 5 companii producatoare de lactate care au fost acuzate de trucarea unor licitatii in cadrul Programului Cornul si Laptele, in Giurgiu, Ialomita si Dolj - 1,9 milioane de euro
  • 27 de companii de pe piata de lacuri si vopsele din Romania (1 producator si 26 distribuitori - 220.006 de euro
  • Camera Auditorilor Financiari din Romania, sanctionata pentru restrictionarea concurentei pe piata serviciilor de audit financiar - 182.000 de euro
  • Publicis Groupe Holdins B.V sanctionata pentru faptul ca nu a notificat preluarea - 169.357 euro.

In total au fost sanctionate 119 companii/asociatii, dintre care 93 au recunoscut ca au incalcat legea, beneficiind astfel de reduceri ale amenzilor. La nivel de investigatii, la sfarsitul lunii decembrie 2016, Consiliul Concurentei avea in derulare 34 de investigatii de incalcare a legii, cu 15% mai putine fata de finalul anului 2015. La 31 decembrie 2016, 41% dintre investigatii vizau intelegeri de tip cartel.

La aceeasi data, erau in curs de desfasurare 11 anchete sectoriale fata de 13 la finalul lunii decembrie 2015. La nivel de inspectii inopinate, in anul 2016 au fost organizate 13 actiuni de inspectie inopinata la 68 de sedii si puncte de lucru.

Sursa foto: Andrey Popov/ Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri