Potrivit raportului Comisiei, prezentat Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, deputatii au stabilit ca proiectul minier promovat de Rosia Montana Gold Corporation S.A. “ridica serioase probleme de patrimoniu si de mediu, acestea din urma, si cu impact transfrontalier, ce trebuie elucidate prin studiul de impact asupra mediului”.

In urma vizitei facute in zona, in perioada 10-12 octombrie, deputatii Comisiei au apreciat ca o alternativa la acest proiect ar fi dezvoltarea agroturismului, in conditiile in care in zona sunt numeroase vestigii si monumente istorice sau naturale, informeaza NewsIn. Cu toate acestea, deputatii au atras atentia ca o astfel de varianta presupune o sustinere financiara pe masura si implicarea autoritatilor statului in promovarea unui turism cultural in regiune.

Deputatii au constatat ca inchiderea minelor de la Zlatna si Baia de Aries a dus la scaderea potentialului economic al zonei, exodul tinerilor si imbatranirea populatiei, situatie intalnita si in comuna Rosia Montana, unde proiectul minier este, in prezent, singura investitie prognozata pentru urmatorii ani.

In urma discutiilor avute cu autoritatile locale, deputatii au aflat ca promovarea proiectului minier ar avea drept implicatii degradarea unor case considerate monumente istorice, ilegalitati in achizitionarea locuintelor, stramutarea de biserici si cimitire.In privinta proiectului minier, parerile autoritatilor sunt impartite, in conditiile in care totusi se recunoaste ca proiectul Rosia Montana Gold Corporation S.A. este considerat ca fiind unica sursa de existenta a zonei si a locuitorilor. Rosia Montana Gold Corporation doreste sa deschida o mina de exploatare a aurului, care va folosi cianura, in acest fel punandu-se in pericol apele din estul Ungariei.