Creditul cu buletinul \'a murit\' oficial in urma intrari in vigoare a noilor norme BNR. Peste jumatate de milion de romani au cumparat produse folosind aceasta metoda de creditare iar comerciantii de bunuri de larg consum spun ca va urma o scadere a vanzarilor in urmatoarea perioada. Insa jucatorii din piata au pregatit deja noi tactici de atragere a clientilor si asteapta sarbatorile de iarna pentru echilibrarea vanzarilor
Comerciantii de bunuri de larg consum considera ca apropiatele Sarbatori de iarna ar putea limita eventualele pierderi cauzate de introducerea normelor BNR pentru limitarea riscului de credit la imprumuturile destinate persoanelor fizice.

Principala modificare pe care o aduce noua norma este extinderea restrictiilor de creditare, valabile pana acum doar pentru banci, si asupra institutiilor financiare nebancare (IFN). Astfel, suma totala ce trebuie platita lunar (incluzand rata lunara, dobanda aferenta, comisioane si alte costuri) de catre o persoana pentru creditele contractate va reprezenta maximum 40% din venitul lunar net al respectivei persoane si, dupa caz, al familiei acesteia.

Pe langa aceasta precizare, Bancii Nationale a Romaniei (BNR) impune anumite limite pentru acordarea unui singur credit. in cazul in care o persoana doreste contractarea unui credit pentru investitii imobiliare, suma totala ce trebuie platita lunar nu trebuie sa depaseasca 35% din veniturile nete ale respectivei persoane si, dupa caz, ale familiei sale. Pentru creditele de consum, aceasta limita este de 30%. Creditul de consum include si leasingul financiar.

Norma 20 (in fisierul atasat acestei stiri) mai prevede ca in calculul ratei lunare de platit de catre cel imprumutat se vor include toate costurile, nu numai dobanda, ci si comisioanele si orice alte cheltuieli aferente creditului.

Marile lanturi de vanzare de electrocasnice sau electronice si-au luat deja masuri pentru a evita o scadere brusca a vanzarilor. insa strategia este diferita in ceea ce priveste disparitia "creditului doar cu buletinul".

Astfel, retailerul de electrocasnice si produse IT&C Altex a anuntat ca, incepand cu 22 octombrie, retrage "creditul doar cu buletinul", insa iese pe piata cu credite de substitutie. "Am pregatit o serie de produse noi care, speram noi, vor compensa produsele de creditare care dispar, cum ar fi creditul pentru 12 luni fara costuri", a declarat pentru NewsIn, presedintele Altex, Dan Ostahie.

Surprizele comerciantilor dupa incetarea creditarii cu buletinul
Cei implicati se feresc sa dea estimari clare asupra efectelor intrarii in vigoare a noii norme. "Estimam o scadere a vanzarilor, insa nu avem niste calcule precise, pe baza unui model matematic, privind scaderea vanzarilor", a mai afirmat presedintele Altex, Dan Ostahie.

"S-a simtit o crestere a vanzarilor in ultima saptamana si ne asteptam la un recul in saptamana viitoare, dar speram ca apoi lucrurile sa revina la normal, mai ales ca incepe sezonul vanzarilor de dinaintea sarbatorilor de iarna", a adaugat Ostahie.

IFN-urile, afectate si ele

Piata IFN-urilor va fi si ea afectata de intrarea in vigoare a Normei 20 a BNR. Noile reglementari vor duce la consolidarea pietei, a apreciat presedintele Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare Nebancare (ALB), Septimiu Postelnicu.

"Cred ca efectul va fi doar unul pe termen scurt, pentru ca, dupa o incetinire a ritmului de crestere, IFN-urile vor gasi solutii de creditare si vor reveni la ritmul de crestere de dinainte. Cererea foarte mare de credite pentru consum din partea populatiei si concurenta institutiilor de credit vor limita efectul noilor norme", a declarat economistul sef al ING Bank Romania, Florin Citu.

Totusi, un efect ar putea consta in reechilibrarea trendului de crestere intre IFN-uri si sistemul bancar, deoarece IFN-urile vor trebui sa "joace" dupa aceleasi reguli ca si bancile. Iar reprezentanti ai bancilor se declara multumiti de introducerea acestor norme. "Noi am solicitat de mult introducerea IFN-urilor si limitarea expunerii acestora la nivelul expunerii bancilor", declarase odata cu publicarea normelor, pentru NewsIn, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea.

Totusi, creditorii nebancari pastreaza un atu fata de banci pe piata creditarii. "Oricum, implementarea Basel II va aduce costuri suplimentare bancilor, caci orice schimbare a reglementarilor inseamna costuri in plus, in timp ce IFN-urile nu sunt afectate si isi pastreaza, astfel, un avantaj competitiv la creditare fata de banci", a explicat Citu.

In acest moment, activele si plasamentele in credite ale IFN-urilor reprezinta 3,4 miliarde euro, suma care echivaleaza cu aproximativ 10% din activele bancare din Romania, potrivit datelor BNR. Pana in prezent, 4.800 de entitati s-au inscris pe lista institutiilor financiare nebancare, dintre care doar 3.900 s-au notificat la BNR. Marea majoritate a IFN-urilor (84%) sunt societati de leasing, 7% sunt societati de credit de consum, iar 5% sunt societati de microcreditare.

Pentru banca centrala, a ceste noi reglementari vor permite posibilitatea evaluarii reale a pietei IFN-urilor, dar vor duce si la crearea unui mediu de afaceri, stabil, coerent si transparent. Noile reglementari ale bancii centrale vor pune bazele cresterii pe baze sanatoase a creditarii si consolidarea stabilitatii financiare, a estimat seful Serviciului Reglementare Activitati Financiare si IFN-uri din BNR, Angela Dimonu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri