Incepand cu luna iunie a anului 2016 au fost inregistrate 382 notificari ale detinatorilor de autorizatii de punere pe piata privind discontinuitatea temporara sau permanenta, conform rezultatelor oferite de Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale. Aceste companii din industria farmaceutica nu mai produc anumite medicamente temporar sau permanent din motive de fabricatie, comerciale, se va relua comercializarea dupa o anumita perioada sau se asigura stocuri.

"Disparitia medicamentelor reprezinta un efect, cauza din punctul nostru de vedere este filozofia pe care Romania incearca sa o impuna de ani de zile la acest capitol si anume stabilirea celui mai mic pret european", a precizat Liviu Popescu, director relatii externe al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

Romania este singura tara din Uniunea Europeana care are acest principiu de stabilire a celui mai mic pret european pentru medicamente. Cu toate acestea, noul ministru al Sanatatii sustine ca pretul medicamentelor ar putea scadea cu 35%.