In Romania, doar 50% dintre afacerile de familie reusesc succesiunea la a doua generatie, 20% realizeaza cu succes trecerea la a treia generatie si doar 3% vor trece dincolo de a treia generatie. In acelasi timp, 44% din proprietari afirma ca afacerea este total dependenta de ei, iar 62% nu au ales inca un succesor, arata studiul “Barometrul afacerilor de familie din Romania”, publicat de compania de consultanta si audit EY.

Dintre afacerile romanesti de familie de peste un milion de euro, circa 20% au realizat cu succes trecerea la a doua generatie de antreprenori, in timp ce 73% dintre acestea sunt inca conduse de fondatori si se pregatesc pentru succesiune. Tot in cadrul acestor afaceri, in total, in doar 27% dintre cazuri, companiile cu cifra mai mare de un milion de euro sunt conduse de lideri care au preluat fraiele afacerii de la fondatori, fata de 53% dintre companiile la nivel global chestionate in cadrul studiului.

Pe langa fondatori, cele mai multe afaceri au un singur membru al familiei angajat, in timp ce 33% au cel putin doi membrii ai familiei de genul masculin angajati, iar 29% cel putin doua femei membre ale familiei. In total, 80% dintre companii au cel putin o femeie in top management, fata de 95% care au cel putin un barbat reprezentat la acest nivel. De asemenea, 49% dintre afaceri au mai mult de doi barbati in top management, fata de doar 31% care au cel putin doua femei.

Cele mai multe afaceri au un singur membru al familiei angajat, pe langa fondatori, in timp ce 33% au cel putin doi membri ai familiei de genul masculin angajati, iar 29% cel putin doua femei membre ale familiei. Studiul mai arata ca un sfert din afacerile de familie sustin ca extinderea termenului de aplicare a neimpozitarii profitului reinvestit este masura fiscala cu cel mai semnificativ impact pentru afacere in 2017.

Modificarile de fiscalitate aplicabile in 2017, cu impact semnificativ pentru afacere

Pentru afacerile de peste un milion de euro: circa 33% dintre respondenti au indicat extinderea termenului de aplicare a neimpozitarii profitului reinvestit ca fiind masura fiscala cu cel mai semnificativ impact pentru afacere in 2017. Pe locul al doilea se afla reducerea TVA la 19%, urmata de eliminarea plafonarii bazei de calcul a contributiilor sociale.

Studiul "Barometrul afacerilor de familie din Romania" a fost realizat cu ajutorul raspunsurilor oferite de 247 de oameni de afaceri, in perioada 8 februarie - 5 martie 2017, iar dintre cei chestionati, 80 conduc afaceri de familie cu o cifra de afaceri care depaseste un milion de euro.

Sursa foto: Andrey Burmakin / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri