Dacia Pitesti si Compa Sibiu sunt companiile romanesti din industria auto care au ocupat pozitii fruntase la sectiunea industrie, in Topul National al Firmelor, prezentat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR).
Topul National al Firmelor, editia a XIII-a, acopera sase domenii de activitate: cercetare - dezvoltare si high-tech, industrie, agricultura-pescuit, constructii, servicii, comert - export - turism. Fiecare dintre aceste categorii este la randul ei impartita in subdomenii. CCIR nu a realizat si un top general al tuturor companiilor in functie de indicatorii economici, ci a alcatuit peste 30 de topuri pe subcategorii. Companiile din industria auto au fost incluse in sectiunile cercetare, industrie si comert, conform NewsIn.

La sectiunea industrie, Dacia a ocupat primul loc la subcategoria mijloace de transport. Compania pitesteana este cea mai mare din sectorul auto romaneasc, avand peste 12.000 de angajati si o cifra anuala de afaceri care depaseste un miliard de euro. Pe locul secund al categoriei s-a clasat Compa Sibiu, firma care produce o gama larga de piese pentru automobile, de la manere de usi pana la sisteme de franare. in clasamentul firmelor mari, la aceeasi subcategorie, compania Auto Chassis International a ocupat locul secund. Auto Chassis este o firma franceza care a deschis acum doi ani in judetul Arges o fabrica de componente pentru sasiurile masinilor Renault Clio si Nissan Micra.

La subdomeniul tehnologia informatiei din sectiunea cercetare pe primul loc a fost aleasa compania Siemens VDO Automotive care produce la Timisoara sisteme electronice pentru automobile. Germanii au deschis, in octombrie, o noua fabrica in care au investit 25 milioane euro, iar intentionand sa mai investeasca de doua ori mai mult. La subdomeniul industriei de echipamente electrice si optice locul trei a fost adjudecat de compania spaniola Automobile Componente Electrice (ACE) care produce la Cluj cablaje si componente electrice pentru cele mai mari marci de automobile. Pe locul imediat urmator in topul sectiunii se afla japonezii de la Yazaki care produc la Ploiesti si Arad cablaje si componente electrice.

La grupa de produse primare pe primul loc se afla Continental Automotive Products, divizie a grupului german Continental a carui activitate principala este productia de anvelope. Continental a investit peste 150 milioane euro in fabrica de la Timisoara, uzina care va ajunge sa produca 16 milioane de anvelope in 2008. La grupa mijloace de transport, topul CCIR are pe locul trei o alta divizie a Continental, Contitech, care produce la Timisoara tubulaturi pentru sistemele de aer conditionat auto si curele de transmisie, iar la Carei produce furtune de racire.

La subcategoria industria metalurgica, pe locul trei a fost plasata Eckerle Romania, companie care face parte din grupul german Eckerle si produce la Cluj componente electromecanice pentru automobile.La categoria comert cu autovehicule, primul loc i-a reveit importatorului Porsche Romania, companie care anul trecut a vandut 32.000 de masini si a avut o cifra de afaceri de peste 500 milioane euro. in acelasi clasament locul trei a revenit importatorul Peugeot in Romania, Trust Motors, iar pe patru s-a clasat Renault - Nissan Romania care anul trecut a avut vanzari de masini de peste 300 milioane euro.

Pentru efectuarea topului, filalele teritoriale ale CCIR au procesat date finaciare de la peste 530.000 de agenti economici care au depus bilantul contabil pentru anul 2005. Doar o zecime dintre acestia au indeplinit conditiile de participare la top. Criteriile de clasificare au fost, in ordinea importantei: cifra de afaceri neta, profitul in exploatare si rata profitului (raportul dintre profitul curent si cifra de afaceri).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri