Grupul Rompetrol a inregistrat in primele noua luni din 2006 o pierdere neta de trei milioane de dolari, cifra de afaceri consolidata fiind de 4,28 miliarde de dolari, mai mult decat dublul celei din perioada similara a anului trecut. In acelasi interval, profitul operational consolidat (EBITDA) a atins 125 de milioane de dolari, potrivit datelor date publicitatii de catre companie.

Deprecierea dolarului fata de moneda europeana a generat diferente negative nerealizate de curs valutar, care, alaturi de cresterea dobanzilor, au afectat rezultatul net. Pe de alta parte, profitul operational (EBITDA) inregistrat este foarte bun pentru aceasta perioada iar cifra de afaceri a depasit, numai pe trimestrul III, 1,56 miliarde de dolari, ceea ce ne plaseaza foarte aproape de tinta noastra de 6 miliarde stabilita pentru acest an, a declarat Adrian Petrus, vicepresedinte al The Rompetrol Group (TRG).

In acelasi timp, in trimestrul trei din 2006, EBITDA consolidat al TRG a inregistrat o crestere de 16% comparativ cu trimestrul trei al anului trecut, ajungand la 64 milioane de dolari, ca urmare a achizitiei companiei Dyneff.

RRC a pierdut sase milioane de dolari

Rompetrol Rafinare (RRC), principala companie din Romania a Grupului, a obtinut in primele trei trimestre ale lui 2006 o cifra de afaceri consolidata de aproape 2 miliarde de dolari, cu 15% mai mare decat in perioada ianuarie - septembrie 2005. Cu toate acestea, rezultatul net pentru perioada ianuarie-septembrie a fost o pierdere de aproape 6 miloane de dolari.

Compania a inregistrat un EBITDA de 95 milioane de dolari, desi mai scazute comparativ cu anul trecut (151 milioane USD), cand conditiile de piata au fost mult mai bune. Marjele de rafinare s-au redus in trimestrul al treilea, potrivit oficialilor Rompetrol, dupa ce in iunie atinsesera un nivel semnificativ ce urma unor valori modeste din primul trimestru. Pretul titeiului a continuat sa se mentina la cote ridicate, contabilizand o majorare medie de 25% in primele noua luni ale anului, in timp ce cresterea pretului produselor petroliere a fost mult mai moderata.

Al treilea trimestru al acestui an a marcat incheierea unui ciclu de investitii derulate succesiv de la preluarea Petromidia, proiecte importante ale caror rezultate au fost deja vizibile in ultimele luni. Acestea au asigurat o productie constanta, efectul regasindu-se in scaderea semnificativa a costurilor de operare. in urmatoarea etapa ne vom concentra pe programele de crestere a capacitatii de procesare pana la 5 milioane tone in 2009 , afirma Cosmin Cocean, directorul general al Rompetrol Rafinare.

Rompetrol a mai mentionat ca rafinaria a continuat sa fie un important contribuabil la Bugetul de stat al Romaniei, contributiile pe primele noua luni ajungand la 586 milioane de dolari, ceea ce reprezinta peste 6% din veniturile colectate la nivel central.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri