Retele de magazine care comercializeaza electrocasnice, electronice si produse IT&C, au gasit solutii, precum micsorarea dobanzilor, solicitarea direct la angajator a adeverintei de venit sau lansarea de noi produse, pentru a compensa eliminarea creditului cu buletinul.
Marile lanturi de vanzare de electrocasnice sau electronice si-au luat deja masuri pentru a evita o scadere brusca a vanzarilor. insa strategia este diferita in ceea ce priveste disparitia "creditului doar cu buletinul". Principala modificare pe care o aduce noua norma este extinderea restrictiilor de creditare, valabile pana acum doar pentru banci, si asupra institutiilor financiare nebancare (IFN).

9,9%, o dobanda mai mica decat cea mai mica!

Astfel, suma totala ce trebuie platita lunar (incluzand rata lunara, dobanda aferenta, comisioane si alte costuri) de catre o persoana pentru creditele contractate va reprezenta maximum 40% din venitul lunar net al respectivei persoane si, dupa caz, al familiei acesteia. Domo, reteua de magazine distribuitoare de electrocasnice, electronice si produse IT&C micsoreaza dobanda ca sa contracareze efectele disparitiei creditului "cu buletinul" ca urmare a noilor reglementari ale bancii centrale, DOMO, alaturi de partenerul sau, Estima Finance continua campania o dobanda mai mica decat cea mai mica, lansand sub acest concept o oferta unica pe piata retailului de electronice, electrocanice si IT&C: dobanda de 9,9% pentru produse din toate gamele.

Domo doreste sa faciliteze accesul consumatorilor la gama larga de produse disponibile in magazinele nostre. Venim in intampinarea nevoilor clientilor nostri, pe langa reduceri de pana la 40% pe categoriile de electronice, cu produse financiare rapide, flexibile si avantajoase, deoarece filozofia businesului nostru este centrata in jurul ideii de confort pentru clientul final, atat in ceea ce priveste alegerea produselor din reteaua Domo, cat si in modalitatile de obtinere a finantarii. Ne-am facut un scop din a fi aproape de client si atenti la nevoile sale, de a fi partenerul de nadejde pentru tot ceea ce consumatorul are nevoie "pentru acasa", a declarat intr-un comunicat al companiei Gabriela Mandrea, Sales and Marketing Manager Domo.

Altex a anuntat saptamana trecuta ca va retrage de pe piata "creditul cu buletinul", incepand cu data de 22 octombrie, cand intra in vigoare noile norme BNR. Cele doua retele ale grupului, Altex si Media Galaxy, ofera si alte servicii de creditare ,doar cu adeverinta de venit, precum: Crediflex de la Credex, cardurile co-brand BCR sau creditele Super Prompt de la EFG Retail Services. in afara de produsele financiare existente, cele doua retele vor introduce noi produse de creditare, au declarat oficialii Altex, citati de NewsIn.

Flanco, inca devotat creditului cu buletinul

Flanco, parte a grupului Flamingo International, va mentine creditul "cu buletinul" cel putin pana la finele lui 2006, fara a incalca normele bancii centrale, au declarat oficialii companiei. Popularul credit cu buletinul nu incalca normele bancare, sustin oficialii Flanco, deoarece, desi clientul nu aduce o dovada de venit, furnizorul de credit o poate obtine de la angajatorul solicitantului. Creditul va pastra caracteristicile actuale, adica o valoare creditata intre 1.000 si 6.000 lei, cu o dobanda de 19,9% si un comision de 9,9%. Dobanda anuala efectiva va ramane de 28,58%, avand o perioada de rambursare de la 6 la 48 de luni, potrivit oficialilor Flanco.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a stabilit, recent, conditii mai restrictive pentru creditarea populatiei, ce au intrat in vigoare incepand cu 22 octombrie, prin modificarea si completarea Norma 10/2005 privind limitarea riscului de credit la creditele destinate persoanelor fizice. in cazul creditelor de consum, ratele de plata lunare nu vor depasi 30% din veniturile nete ale solicitantului sau ale familiei acestuia, conform noilor norme BNR. In acest moment, activele si plasamentele in credite ale IFN-urilor reprezinta 3,4 miliarde euro, suma care echivaleaza cu aproximativ 10% din activele bancare din Romania, potrivit datelor BNR.

Pana in prezent, 4.800 de entitati s-au inscris pe lista institutiilor financiare nebancare, dintre care doar 3.900 s-au notificat la BNR. Marea majoritate a IFN-urilor (84%) sunt societati de leasing, 7% sunt societati de credit de consum, iar 5% sunt societati de microcreditare. Pentru banca centrala, a ceste noi reglementari vor permite posibilitatea evaluarii reale a pietei IFN-urilor, dar vor duce si la crearea unui mediu de afaceri, stabil, coerent si transparent. Noile reglementari ale bancii centrale vor pune bazele cresterii pe baze sanatoase a creditarii si consolidarea stabilitatii financiare, a estimat seful Serviciului Reglementare Activitati Financiare si IFN-uri din BNR, Angela Dimonu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri