Noii proprietari ai distributiilor de electricitate nu au investit pana in prezent sumele pe care s-au angajat sa le aloce prin contractele de privatizare
"Nu sunt multumit de nivelul investitiilor facute de cei care au achizitionat distributiile de electricitate", a spus seres. Potrivit ministrului, distribuitorii nu pot fi penalizati, deocamdata, deoarece anul financiar nu s-a incheiat, dar si pentru ca in consiliile de administratie pe care le vor tine, ei pot revedea planurile de investitii si face corectiile necesare", a declarat ministrul, citat de NewsIn.

La randul lor, reprezentantii companiilor distribuitoare de electricitate privatizate, E.ON Moldova, ENEL Electrica Banat si ENEL Electrica Dobrogea, CEZ Oltenia, prezenti la eveniment, au declarat ca planurile lor de investitii pentru Romania sunt foarte ambitioase. Directorul de dezvoltare al CEZ Oltenia, Doru Voicu, a spus ca pana la finele acestui an CEZ va investi in Electrica Oltenia de 2,5 ori mai mult ca in 2005, adica aproximativ 183 de milioane de lei.

Statul a vandut pana acum cinci din cele opt societati Electrica, cea mai buna privatizare fiind, din perspectiva pretului, vanzarea pachetului majoritar la Electrica Muntenia Sud.

Pretul obtinut la privatizarea societatii Electrica Muntenia Sud, de peste 800 de milioane de euro,va duce la o "scumpire" a celorlalte trei distributii de energie electrica aflate inca in portofoliul statului, declara, la inceputul lunii iunie, pentru agentia NewsIn, analistul Jean Constantinescu.

Concernul italian ENEL a castigat competitia pentru preluarea societatii Electrica Muntenia Sud, datorita unei oferte financiare de 820,099 milioane de euro.

Electrica Banat si Electrica Dobrogea au fost privatizate primele fiind preluate de catre concernul italian ENEL contra unui pret total, extrem de criticat, de 111,8 milioane de euro, la care s-au adaugat dupa aplicarea mecanismului de ajustare alte 15,67 milioane de euro. Astfel, pretul total platit de ENEL pentru detinerea controlului la cele doua filiale a fost de 127,47 milioane de euro. Potrivit datelor ENEL, compania ENEL Electrica Banat are 41.000 kilometri de retea, circa 2.000 de angajati si 850.000 de clienti. Enel Electrica Dobrogea are 35.600 kilometri de retea, circa 1.600 de angajati si 600.000 de clienti.

Electrica Oltenia si Electrica Moldova au fost privatizate simultan insa noii proprietari sunt companii din state diferite. Electrica Oltenia a fost preluata de compania ceha CEZ, in timp ce Electrica Moldova a intrat in grupul integrat al companiei germane E.ON.

Electrica Oltenia a fost vanduta in urma cu aproximtiv un an de zile companiei cehe CEZ pentru 151 milioane de euro, din care 103 milioane euro a reprezentat aportul de capital, iar diferenta - pretul pachetului de actiuni vandut direct de statul roman. Dupa aplicarea mecanismului de ajustare, compania CEZ a fost nevoita sa mai scoata din buzunar alte 15,4 milioane de euro pentru Electrica Oltenia. Astfel, suma totala alocata de CEZ Cehia pentru preluarea pachetului majoritar al distributiei de electricitate se ridica la 166,4 milioane de euro.

Electrica Oltenia a obtinut anul trecut, dupa privatizare, un profit net de 69,42 milioane lei noi, dupa ce in 2004 au inregistrat o pierdere 131,6 milioane lei noi, au anuntat la finele lunii iunie reprezentantii noului proprietar, compania ceha CEZ.

Compania germana de utilitati E.ON a ajuns sa detina in schimbul a 100 milioane de euro un pachet de 51% din actiunile Electrica Moldova, achitand 31,4 milioane de euro pentru preluarea unui pachet de 24,62% din actiuni si operand ulterior o majorare de capital social. "Pentru anul viitor, vrem sa investim peste 200 de milioane de lei. Deci mai mult chiar decit in 2006", a adaugat Voicu.

Directorul general al E.ON Moldova, Gunther Schubert, a aratat ca investitiile alocate de compania sa sunt consistente.

Reprezentantul ENEL a spus ca societatea italiana doreste sa investeasca sume foarte importante in Romania mai ales in producerea de energie din surse regenerabile.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri