Cei mai mari cinci distribuitori de medicamente si farmaceutice din Romania, acele companii care livreaza produsele in farmacii, spitale si drogherii, sunt printre cele mai profitabile companii din tara avand cifre de afaceri de sute de milioane de euro si profituri de milioane de euro. Vezi in continuare topul celor mai mari distribuitori de medicamente si cine administreaza afacerile acestora.

In topurile distribuitorilor de medicamente din anii trecuti se aflau inca doua mari companii care au intrat in insolventa. Polisano, care a inregistrat in 2015 cifra de afaceri de 527 milioane lei si ADM Farm - 94 milioane lei.

5. PharmaFarm SA - 165 mil. euro

PharmaFarm, membru al grupului Gedeon Richter Plc Ungaria, furnizeaza produse farmaceutice si parafarmaceutce in peste 2.500 de farmacii partere si in unitati spitalicesti. Compania romaneasca a inregistrat in 2016 cifra de afaceri de 753,5 milioane lei si profitul net de 4,57 milioane lei. Directorul general al distribuitorului de medicamente este Gabor Teleki.

PharmaFarm detine opt depozite regionale in: Braila, Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Mures, Timisoara si un depozit central in localitatea Corunca, din judetul Mures. Fiind parte a grupului Gedeon Richter, PharmaFarm opereaza in stransa legatura cu lantul Richter Farmacia SA, ce gestioneaza peste 100 de farmacii din tara.

4. Farmexim SA - 405 mil. euro

Farmexim este una dintre primele companii de import si distributie de produse farmaceutice de pe piata romaneasca, infiintata in anul 1990. Totodata, Farmexim s-a dezvoltat intr-un puternic grup de companii, detinut de antreprenorul Ovidiu Buluc, format din Farmexim SA, import si distributie de produse farmaceutice, Help Net Farma SA, lantul de farmacii cu peste 200 de unitati la nivel national si Green Net SA, import si distributie de produse cosmetice nutritive si dezvoltator al lantului de parfumerie exclusivista Beautik Haite Parfumerie.

Compania a incheiat anul 2016 cu cifra de afaceri de 1,85 miliarde lei, care a crescut fata de anul 2015 cu 90 milioane lei. In acelasi timp, profitul Farmexim a fost de 19 milioane lei anul trecut.

3. Fildas Trading SRL - 528 mil. euro

In anul 1991, odata cu aparitia primelor farmacii particulare, a aparut si necesitatea distributiei produselor farmaceutice pana la locul de vanzare. In peisajul dominat de companiile de stat, a aparut pe piata din Romania si compania cu capital integral privat, Fildas, care in 1993 a devenit Fildas Trading. Compania este controlata si fondata de Anca Vlad, iar anul trecut a ajuns la cifra de afaceri de 2,41 miliarde lei si profitul net de 93,8 milioane lei.

La nivel national Fildas Trading are 14 centre logistice (depozite), doua dintre acestea fiind in Bucuresti.

2. Farmexpert DCI SRL - 629 mil. euro

Distribuitorul de medicamente Farmexpert este membru Walgreens Boots Alliance, lider mondial in industria farmaceutica si de frumusete. Compania numara peste 4.500 clienti (farmacii, spitale, institutii si doctori), peste 8.100 medicamente si parafarmaceutice in portofoliu si peste 5.500 puncte de livrare.

Compania Farmexpert, al carei director general este Iulian Trandafir, a inregistrat in 2016 cifra de afaceri de 2,87 miliarde lei si profitul de 90,5 milioane lei. Profitul companiei a crescut cu 15,5 milioane lei fata de anul 2015.

1. Mediplus Exim SRL - 875 mil. euro

Mediplus se afla pe primul loc in topul distribuitorilor de medicamente din Romania cu cifra de afaceri de 3,99 miliarde lei inregistrata in 2016. Activitatea companiei a inceput in 1994, la Cluj, prin Plurifarm, iar in 1997 a fost infiintata Mediplus. Afacerile companiei sunt intr-o continua crestere, dat fiind ca a incheiat anul 2015 cu cifra de afaceri de 3,36 miliarde lei si 88 milioane lei - profit.

Mediplus face parte din grupul farmaceutic A&D Pharma, care este condus de Robert Popescu, iar in actionariatul grupului se afla Walid Abboud, Roger Akoury, Ludovic Robert si Michel Eid. A&D Pharma opereaza in prezent patru linii de busines - Mediplus, Sensiblu, Punkt si A&D Pharma Marketing & Sales.

top distribuitori de medicamente

Sursa foto & tabel: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri