Sistemul energetic national are nevoie, in urmatorii 10 ani, de investitii in valoare de 4 miliarde de euro pe an pentru a se dezolta sustenabil si a contribui si la dezvoltarea altor domenii conexe, sustine Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom. Ea a subliniat ca, in ultimii 10 ani, Petrom a investit 13 miliarde de euro, si ar fi investit mai mult, daca taxele erau mai reduse.

CEO-ul Petrom este de parere ca dezvoltarea sustenabila a Romaniei si, implicit, investitiile in infrastructura sunt dependente de colaborarea dintre sectorul public si cel privat.

“In domeniul nostru, daca nu investesti, nu supravietuiesti. In ultimii 10 ani, OMV Petrom a investit 13 miliarde de euro. Daca nivelul impozitarii anumitor activitati era mai permisibil, am fi putut investi si mai mult”, a adaugat Mariana Gheorghe, in cadrul evenimentului Growth Forum, organizat de Profit.ro.

De asemenea, ea atrage atentia asupra faptului ca trebuie sa existe un raport optimal intre banii lasati la dispozitia companiilor, pentru investitii, si cei adusi prin impozitare la bugetul de stat si ulterior alocati catre investitiile publice.

Potrivit CEO-ului Petrom, pentru cresterea sustenabila a economiei, este nevoie de eficienta, nu numai in sectorul privat, dar mai ales eficienta institutionala a actului guvernamental si eficienta cheltuirii banului public.

Sectorul centralizat de incalzire necesita investitii masive

La randul sau, Eric Stab, presedintele Consiliului Investitorilor Straini (FIC), este de parere ca, in domeniul energiei, trebuie extinse retelele de distributie, atat cele de gaze, cat si cele de electricitate, intrucat sunt tot mai multi clienti care vor sa se conecteze la aceste utilitati, si este nevoie de stimulente pentru investitiile necesare acestei extinderi, ca si pentru investitiile in sistemele centralizate municipale de incalzire.

"Sectorul de incalzire centralizata este intr-o situatie foarte proasta, s-a investit foarte putin. Majoritatea companiilor sunt in insolventa sau aproape de insolventa. E nevoie de stimulente pentru investitii", a aratat Stab.

Pe de alta parte, el a atras atentia asupra consumului inutil de energie din Romania, mentionand ca europenii incalzesc iarna locuintele, in medie, la 21 de grade, pe cand romanii urca temperature la 23 de grade sau chiar mai sus.

“Daca s-ar reduce temperatura cu 2 grade, de la 23% la 21%, facture lunara ar scadea cu 15%”, a punctat Stab.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri