Schimbarea presedintelui AVAS determina intarzieri si modificari de strategie in procesul de privatizare a patru societati de stat; Tractorul Brasov, Rulmentul Brasov, Nitramonia Fagaras, Electroputere Craiova, pe care fosta conducere intentiona sa le lanseze la privatizare in acest an.

"In cazul Nitramonia vom vinde atat actiuni, cat si active. Pachetul de actiuni de la Nitroexplosives este cel mai atractiv si probabil il vom grupa cu utilitatile. Pentru celalalte patru societati asteptam studiul consultantului (care va fi selectat la sfarsitul acestei saptamani n.n.) care sa grupeze activele astfel incat sa prezinte interes", a declarat pentru NewsIn, presedintele AVAS, Teodor Atanasiu.

Anuntul de vanzare de actiuni pentru partea de explozibili a societatii Nitramonia Fagaras va fi publicat in februarie 2007, pentru celelalte patru societati de pe platforma urmand sa se ia o decizie dupa un studiu al pietei.

Consultantul va avea la dispozitie o luna pentru elaborarea studiului, ulterior urmand sa fie publicat anuntul de vanzare. Potrivit presedintelui AVAS, anuntul ar putea aparea in februarie sau cel tarziu in martie.

Schimbarea conducerii AVAS, prin demiterea lui Razvan Orasanu si inlocuirea lui cu Teodor Atanasiu, a modificat termenele si conditiile de privatizare a unor societati. Fostul presedinte anunta ca Nitramonia va fi privatizata pe doua module, primul format din Nitrocontrol si Nitroexplosives, iar cel de-al doilea din Nitrofertilizer, Nitrotrans si Nitroservice. De asemenea, anuntul de privatizare urma sa fie publicat in noiembrie.

AVAS a lansat la jumatatea lunii august un anunt preliminar pentru privatizarea Nitramonia Fagaras, in urma caruia cinci investitori au depus scrisori de interes pentru privatizarea societatii. Cei cinci potentiali investitori sunt INTERAGRO SA Bucuresti, Refract PROD SRL Fagaras, IMET HANDELSGESELLSCHAFT MBH Viena, Sojitz Australia, consortiul format din RAWMATIMPEX SARL si WAFARCOSARL Liban.

Cele cinci societati divizate in cadrul Nitramonia S.A sunt: Nitrofertilizer S.A, care produce ingrasaminte si produse din azot, Nitroexplosives S.A - producator de explozivi, Nitroservice S.A., cu activitate in constructii ingineresti, Nitrocontrol S.A (tratarea apelor uzate) si Nitrotrans S.A, care are ca obiect principal de activitate transporturile pe calea ferata.

AVAS va modifica si strategia de privatizare a societatii Rulmentul. Potrivit presedintelui autoritatii, planul de restructurare a Rulmentul Brasov prevede vanzarea pe active si disponibilizarea a 600 de salariati din cei peste 2.300. "Rulmentul este neatractiva din cauza datoriilor de 70 milioane de euro. Probabil ca niciodata nu ar fi cumparata, nici daca ar fi vanduta pe un euro", a spus Atanasiu.

Fosta conducere de la AVAS intentiona sa vanda pachetul de actiuni de 51% detinut la Rulmentul si sa publice anuntul de privatizare pana la sfarsitul anului. De asemenea, actualul presedinte AVAS nu va scoate la vanzare pachetul majoritar de actiuni detinut la Electroputere Craiova, dupa cum propusese fostul presedinte, si va renunta la modalitatea de divizare a societatii Tractorul. Nici una dintre aceste societati nu va fi lansata la privatizare inainte de inchiderea anului 2006. Fosta conducere intentiona sa publice macar anunturile de privatizare in acest an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri