"In prezent, producem pe zi circa 300-400 de kg de carnati de Plescoi si pastrama, dar dorim sa ne extindem capacitatea astfel incat sa producem o tona pe zi", a declarat Traian Papuc, citat de NewsIn. Acesta a precizat ca, pentru realizarea acestui obiectiv a investit 350.000 de euro pentru modernizarea unitatii, lucrari care se vor finaliza in 2007.

Materia prima pentru realizarea carnatilor Plescoi, adica carnea de oaie, este asigurata de piata interna, de la producatori din Bistrita Nasaud, Sibiu si Vrancea."Despre reteta carnatilor Plescoi, nu pot sa spun nimic, pentru ca este un secret transmis din generatii in generatii", a spus Traian Papuc.

SC Tri 94 Prod Com Srl Buzau produce carnati de Plescoi, pentru care a obtinut atestat de produs traditional de la Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR). Dupa aderare, directorul societatii, doreste sa solicite Uniunii Europene protectia denumirii produsului.

"Protectia de la Uniunea Europeana se poate obtine doar de la un grup de producatori si acest lucru este destul de greu de realizat, pentru ca nu sunt convins ca asociatii ar putea respecta reteta traditionala", a precizat Traian Papuc.Protectia oferita de Uniunea Europeana se realizeaza in functie de trei criterii, respectiv denumirile de origine, indicatii geografice sau caracteristici traditionale garantate. Un produs protejat poate garanta producatorului un pret bun de vinzare, deoarece atesta o calitate deosebita.