OMV a afisat din nou un profit mai mic in al treilea trimestru decat era asteptat, pe fondul costurilor restructurarii Petrom, si este de asteptat ca veniturile pe termen scurt ale OMV sa fie legate de restructurarea operatiunilor Petrom, a aratat analistul Wood&Company, Bram Buring.

"Starea veniturilor pe termen scurt ale OMV este legata de restructurarea unitatii romane, care nu este un proiect capabil sa genereze rapid castiguri. Vom revizui in sens negativ estimarile pentru finalul lui 2007 pentru ambele companii", a declarat, potrivit NewsIn, analistul bancii de investitii Wood, Bram Buring.

De altfel, veniturile Petrom pe primul semestru au fost sub asteptarile bancii de investitii, potrivit unui raport din luna august. Wood considera ca Petrom ramane ineficienta, iar cresterea veniturilor din primul semestru a fost datorata unor factori ce nu tin de domeniul principal de activitate.

Aproximativ 17% din profitul brut de 711 milioane lei, realizat de Petrom in al doilea trimestru, provine din recuperarea unei datorii de 44 milioane dolari (circa 122 milioane lei) de la rafinaria Rafo, iar 6% din profitul brut se datoreaza deprecierii dolarului fata de leu.

Profitul brute al OMV in al treilea trimestru a fost de 542 milioane dolari, mai mic cu 27% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Analistii intervievati de Reuters se asteptau la o cifra de 571 de milioane de euro. Profitul net al companiei a scazut cu 20%, pana la 433 de milioane de euro.

Compania Petrom a afisat un profit net de 569,24 milioane lei, (160,80 milioane euro), in trimestrul al treilea 2006, in scadere cu 29% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand profitul net al Petrom a fost de 804,87 milioane lei. in primele noua luni, Petrom a afisat un profit net de 1,99 miliarde lei (563,9 milioane euro), in crestere cu 41% fata de aceeasi perioada a anului trecut. in primele noua luni ale lui 2005, Petrom a obtinut un profit net de 1,40 miliarde lei. OMV doreste sa stabilizeze nivelul productiei Petrom, a amintit raportul Wood.

Estimarile Wood&Co din august aratau ca profitul net al companiei Petrom ar putea urca la 2,624 miliarde lei in acest an. Aceasta cifra a fost diminuata apoi pana la 2,4 miliarde lei. in ultimul raport publicat joi, analistii Wood estimeaza pentru Petrom un profit net de 2,06 miliarde lei in 2006. Procesul de restructurare al Petrom va continua si in 2006, asadar veniturile pe intreg anul 2006 nu vor creste "spectaculos", considera analistii Wood.

Pentru 2007, analistii Wood atribuie Petrom un profit net de 2,995 miliarde lei. Raportul P/E (n.r. pretul unei actiuni impartit la veniturile generate de actiune) estimat de Wood pentru 2006 este de 16, iar pentru 2007 de 11. "Pe termen scurt suntem multumiti sa mentinem recomandarea de pastrare a actiunior; singurul plus ar putea fi un anunt deosebit de special despre cresterea pretului la gaze in acest an", a declarat analistul Wood Bram Buring.

Actiunile SNP se tranzactioneaza la prima categorie a BVB din 3 septembrie 2001. Petrom are un capital social de 5,66 miliarde lei (1,60 miliarde euro) si o capitalizare bursiera de peste 32 miliarde lei, mai mult de 40% din capitalizarea totala a Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Principalul actionar al companiei este societatea OMV Aktiengesellschaft Austria care detine 51,011%, iar Ministerul Economiei si Comertului detine 30,862%. Fondul Proprietatea are 9,887% din capitalul Petrom si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare detine 2,026% din capital.

Cotatia actiunilor SNP Petrom s-a depreciat, in cursul sedintei de joi, cu 3,39%, de la 0,59 lei, pana la 0,57 lei. Valoarea tranzactiilor cu titlurile SNP Petrom a fost de 6,84 milioane lei. "in piata se simte inca, efectul publicarii rezultatelor financiare. Desi in primele noua luni compania a obtinut rezultate bune, investitorii taxeaza usoara depreciere a profitului in trimestrul al treilea", a declarat, joi pentru NewsIn, brokerul la Prime Transaction, Liviu Avram.

Activitatea Petrom consta in explorarea si exploatarea zacamintelor de petrol si gaze naturale de pe uscat si din platoul continental al Marii Negre, rafinarea si prelucrarea titeiului, transportul si comercializarea produselor petroliere, comercializarea gazelor, importul si exportul de titei, produse petroliere, utilaje si tehnologii specifice, productia si comercializarea altor produse petroliere, petrochimice si chimice.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri