Acesta este si motivul pentru care constructorii nu s-au putut prezenta la marile licitatiile, a declarat Directorul general executiv al Patronatului Societatilor de Constructii (PSC), Adriana Iftime.
"Criza este de foarte mult timp, insa in toamna acestui an s-a resimtit puternic. Multi constructori se plang de lipsa fortei de munca, iar lucrarile se deruleaza greu. Reprezentantii firmelor de constructii nu s-au putut prezenta la marile licitatii tocmai din lipsa personalului. in curand criza va fi resimtita si de catre firmele straine care au obtinut contracte in Romania", a explicat reprezentantul patronatului, citat de NewsIn.

Potrivit acesteia constructorii romani au apelat la forta de munca din exterior, mai exact la muncitorii asiatici. "Nici in Republica Moldova nu se mai gasesc muncitori dornici sa lucreze in Romani, ei preferand, la fel ca si romanii, sa plece in tarile din Uniunea Europeana", a adaugat Adriana Iftime.

La randul sau, presedintele interimar al Asociatia Romana a Antreprenorilor de Construcutii (ARACO), Laurentiu Plosceanu a recunoscut ca la ora actuala firmele de constructii nu au destui muncitori. "Vestea buna este ca investitiile sunt in crestere, tinand cont de bugetul alocat pentru 2007 si de fondurile structurale de care va beneficia Romania. Vor exista bani, dar va lipsa forta de munca. Principalul motiv este subsalarizarea muncitorilor din constructii. in Romania ei primesc 200 euro, in timp ce in Italia si Spania au salarii de peste 800 euro.Fenomenul s-a acutizat in ultima perioada, cu atat mai mult cu cat in santiere aproape nu mai exista maistri. Va fi foarte greu sa asiguram forta de munca calificata", a declarat Laurentiu Plosceanu.

Acesta a opinat ca pentru a rezolva probleme deficitului de personal din constructii exista cateva solutii, respectiv cresterea salariilor si asigurarea unor programe de calificare pentru a-i determina pe muncitorii romani sa se intoarca in tara si pentru a nu se apela la forta de munca din Turcia, China si Pakistan. "Firmele romanesti sunt subcontractate de cele din strainatate astfel incat problema va afecta in curand intreg sectorul", a copmpletat Plosceanu.

Referitor la problemele care exista in sectorul constructiilor, Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat la inceputul lunii noiembrie, ca 2007 va fi primul an cand nu vom avea constructori. "Vom avea lucrari de constructii, dar nu vom avea firme sa le realizeze. Deja exista saturatie, deoarece avem un deficit. Curand vom avea deficit si la materialele de constructii, ca de exemplu balastru in Bucuresti", completeaza ministrul.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri