Societatea Republica se afla in procedura de faliment la Tribunalul Bucuresti care va da o decizie pe 19 ianuarie 2007, iar Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului se afla printre creditori cu circa sase milioane dolari, informeaza un comunicat al AVAS.

Terenurile si constructiile, vandute de catre fostul proprietar al Republica, vor reveni in patrimoniul Republica si vor fi valorificate de catre lichidatorul judiciar in cadrul procedurii de faliment, precizeaza AVAS. Instanta a admis cererea lichidatorului judiciar Moore Stephens RVA Bucuresti de a anula contractele de vanzare-cumparare, incheiate in anul 2003, pentru 21 de cladiri si 180 de hectare de teren, intre Republica si Tehnologika Tub SRL.

Dupa pronuntarea deciziei instantei, presedintele sindicatului "Nicolae Malaxa", Constantin Dobre, a spus ca AVAS trebuie sa rezolve situatia de la Republica, pentru ca fostii angajati sa-si poata recupera cele sase milionae de euro restante sau chiar si fostele locuri de munca. in perioada iunie 2004-iunie 2005, sindicalistii de la Sindicatul Metal si Malaxa au mai recuperat trei milioane de euro, doua milioane reprezentand salariile restante si un milion plati compensatorii.

In prezent, Republica se afla in procedura de reorganizare judiciara si faliment, iar Tribunalul Bucuresti a stabilit termenul pe 19 ianuarie 2007. Societatea a revenit in portofoliul AVAS (APAPS, la acea data, n.n.), in noiembrie 2003, la mai putin de opt luni de la data semnarii contractului de privatizare. Uzina bucuresteana a fost privatizata, dupa ce AVAS a cerut suspendarea procedurii de reorganizare judiciara si faliment, declansata de catre unul dintre creditorii sai, Administratia Rezervelor Statului, sperand ca astfel o va salva.

Pe 14 martie 2003, AVAS a semnat contractul de vanzare-cumparare pentru pachetul majoritar de actiuni, de 99,54 %, cu un consortiu format din Moody - Rom Trading Romania, Moody International Trading Inc. SUA, OOO Temerso Rusia, ZAO Compania Temerso Rusia.

Cumparatorul nu si-a respectat obligatiile din contract si, dupa numai opt luni, AVAS a anulat privatizarea si a redevenit proprietar. Uzina inregistra, la sfarsitului anului 2003, datorii totale de 1.737 miliarde lei vechi, care depaseau de aproape cinci ori capitalul social al societatii.

Prin urmare, in martie 2004, AVAS a decis lichidarea voluntara a societatii Republica, iar in mai 2005, Administratia Rezervelor Statului a cerut repunerea pe rol a dosarului de lichidare judiciara si cererea a fost admisa. AVAS a solicitat inscrierea in calitate de creditor cu suma de 1,85 milioane lei, reprezentand credite de restructurare, dobanzi si penalitati, si cu suma de 5,4 milioane dolari, insemnand contravaloarea creantei preluate de la Casa de Sanatate Bucuresti si de la Distrigaz Sud.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri