Oferta de cumparare a unei cantitati de electricitate de 1,752 milioane de MWh depusa de Electrica la bursa de energie a fost anulata, din cauza lipsei ofertantilor, potrivit directorului general interimar al Electrica
Potrivit reprezentantilor OPCOM, operatorul pietei de electricitate, sesiunea de licitatie pentru oferta depusa de Electrica la mijlocul lunii noiembrie a fost anulata, intrucat nu au fost depuse garantiile necesare pentru ca un producator de energie sa poata participa la aceata licitatie, care ar fi trebuit sa aiba loc miercuri.

"Este o neconcordanta de timp intre oferta noastra si posibilitatea ca producatorii de energie sa o poata onora, intrucat, pana in prezent, nu s-a stabilit cantitatea pe anul 2007 pe care producatorii o pot vinde in baza contractelor reglementate", a declarat pentru NewsIn directorul general interimar al Electrica, Ion Lungu. Potrivit acestuia, stabilirea programului care va reglementa cantitatile de energie care pot fi vandute de producatori prin contractele reglementate revine Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei.

Lungu a adaugat ca, in cursul zilei de miercuri, reprezentantii Electrica vor depune o noua cerere la OPCOM, pentru ca licitatia sa fie reluata in viitorul apropiat. El a mai spus ca Electrica nu a stabilit inca daca oferta va avea aceesi forma ca si cea initiala.

Electrica vrea sa cumpere pentru 2007 o cantitate de 1,752 milioane de MWh prin bursa de energie, volum care acopera doar o treime din necesarul de electricitate al companiei pentru livrarile de pe piata libera. "Noi avem nevoie de multa energie si am postat la OPCOM acest anunt pentru a atrage producatorii mari de electricitate de genul Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Complexele energetice Turceni, Rovinari si Craiova", a mai spus Lungu. Potrivit acestuia, pentru o cantitate atat de mare de electricitate, Electrica se asteapta sa primeasca oferte cu preturi de livrare foarte reduse.

Potrivit datelor OPCOM, pretul maxim de achizitie pe care electrica este dispusa sa-l plateasca va fi de 125,7 lei/MWh fara TVA, iar energia va fi livrata in perioada 1 ianuarie 2007 - 31 decembrie 2007.

Cantitatea ceruta de Electrica de 1,752 milioane de MWh corespunde unui necesar orar de 200 MW in banda (zi-noapte), a mai precizat Lungu. Potrivit reprezentantului Electrica, compania va continua sa ceara prin bursa noi oferte pentru importante cantitati de electricitate.

La inceputul lunii noiembrie, ministrul economiei si comertului, Codrut seres, declara ca a solicitat ca toate contractele de livrare de energie incheiate de producatori sa fie aprobate de consiliile de administratie ale respectivilor producatori.

Ministrul a luat aceasta masura in continuarea aceleia prin care toti producatorii au fost obligati sa-si vanda electricitatea disponibila prin bursa. "Cel care nu respecta ordinul si nu scoate electricitatea disponibila pe bursa o va pati", avertiza seres. Potrivit acestuia, incepand cu sfarsitul acestui an, consumatorii eligibili ar trebui sa poata cumpara energia necesara de pe bursa.

Pana in prezent, dintre producatorii de electricitate pe bursa nu au depus oferte de vanzare decat Complexele energetice Turceni si Rovinari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri