E.ON Gaz Romania va inregistra in 2006, pentru al doilea an consecutiv, o pierdere semnificativa din activitatea de distributie a gazelor, compania sustinand ca recenta scumpire a gazelor naturale nu ii va aduce niciun profit, informeaza un comunicat al E.ON Gaz.
"E.ON Gaz Romania a avut pierderi de aproximativ 100 milioane de lei in 2005. De aceea, E.ON Gaz Romania nu a platit dividende in 2006 si nici nu va plati dividende in 2007 catre actionarii sai: E.ON Ruhrgas - 51%, statul roman prin OPSPI - 37% si Fondul Proprietatea - 12%, potrivit NewsIn. De aici se poate concluziona ca anii 2005 si 2006 nu au fost profitabili pentru E.ON Gaz Romania", se arata in comunicatul companiei.

"Cresterea pretului final al gazelor naturale, la 11 noiembrie 2006 s-a datorat cresterii preturilor de achizitie a gazelor din productia interna. Venitul intern reglementat al E.ON Gaz Romania ramane neschimbat", mentioneaza acelasi comunicat.

Reprezentantii companiei sustin ca E.ON Gaz (fostul Distrigaz Nord) "nu beneficiaza de pe urma cresterii pretului de achizitie a gazelor din productia interna sau a celor din import, nici din cresterea pretului la consumatorul final". E.ON mai anunta ca a demarat deja un program de investitii in conducte si infrastructura, in valoare de 600 milioane de lei, pana in 2009.

Potrivit companiei, pretul final al gazelor naturale suportat de consumator este compus 77% din cheltuielile legate de gaze si 23% din venitul reglementat al distribuitorului. Cheltuielile legate de gaze includ costurile de achizitie de la producatorii interni si din surse de import (91%), costurile reglementate pentru transportul gazelor naturale prin Transgaz (7%) si costurile reglementate pentru inmagazinarea gazelor naturale in depozitele Romgaz (2%).

Din venitul reglementat compania plateste salariile angajatilor, intretinerea retelei de distributie pentru siguranta in exploatare, acopera investitiile in modernizarea retelei, extinderea retelelor, cheltuielile operationale pentru functionarea companiei, costurile pentru finantarea retelei/costurile de capital si amortizarile, precum si impozitele.

Venitul reglementat este stabilit de Autoritatea Nationala de Reglemenetare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) pentru tot anul calendaristic si nu se modifica in functie de cresterile de pret, mai informeaza E.ON.

Cheltuielile pentru achizitionarea gazelor reprezinta cea mai mare parte din pretul final. Potrivit datelor companiei, E.ON Gaz Romania cumpara aproximativ 55% din gaze din productia interna si 45% din import, iar distribuitorului ii este interzis sa obtina profit din costurile pentru achizitii, transport sau inmagazinare. In 2006, stocurile de gaze ale E.ON Gaz ating nivelul de 740 milioane mc in depozitele subterane, reprezentand 158% fata de volumul din 2005. Valoarea totala a acestor volume de gaz este de 448 milioane lei.

E.ON Gaz are contracte de achizitie de gaze naturale din productia interna cu Romgaz pana in martie 2007, iar cu Petrom pentru lunile noiembrie si decembrie 2006. E.ON importa gaze naturale prin intermediul WIEE, companie la care Gazprom este actionar, si care este reprezentanta Gazprom pentru vanzari in Romania "la preturi competitive".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri