Desi a trecut o saptamana de la prima intalnire dintre administratia Mittal Steel Galati si liderii sindicali de pe platforma, acestia din urma nu reusesc sa se puna de acord asupra componentei propriei comisii de negociere, periclitand astfel intrarea in vigoare a noului contract colectiv.
Liderii unui grup de sapte sindicate uzinale din combinat, care au inceput negocierile noului contract colectiv cu stangul deoarece nu aveau reprezentativitate in momentul declansarii tratativelor, sustin ca au obtinut de la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF) un document care le confera dreptul de a participa la discutiile cu patronatul. Ministerul Muncii ne-a dat un document care atesta reprezentativitatea celor sapte sindicate uzinale, afiliate la Cartel Alfa.

Cu acest act putem intra ca parteneri sociali la negocieri. Noi vom avea zece reprezentanti in comisia de negociere a sindicatelor, a declarat coordonatorul grupului de sindicate, Maricel Oancea, citat de NewsIn.

De cealalta parte, insa, o alta organizatie sindicala de pe platforma, Solidaritatea, sustine in continuare ca gruparile sindicale uzinale nu pot avea decat statut la observatori la aceste negocieri, din cauza lipsei unei hotarari judecatoresti de reprezentativitate. Documentele lor, de la Cartel Alfa si de la Ministerul Muncii, nu au nicio valoare. In Codul Muncii nu se precizeaza despre Directia Judeteana de Munca sau despre ministerul de resort ca pot da decizii de reprezentativitate, de aceea noi ne mentinem punctul de vedere exprimat si pana acum, anume ca numai doua sindicate din combinat au dreptul sa participe la negocieri, iar intre acestea nu se regaseste niciunul dintre sindicatele lui Oancea, a afirmat Gheorghe Tiber. El se arata, insa, de acord ca sindicatele uzinale sa se constituie in parte semnatara a noului contract colectiv de munca al combinatului siderurgic galatean daca vor obtine o decizie de reprezentativitate din partea instantei pana la incheierea tratativelor.

Potrivit discutiilor de saptamana trecuta, doar Solidaritatea lui Tiber si Uniunea Sindicatelor Independente Forum, care apara interesele personalului TESA din combinat, pot fi partenerii de negociere ai patronatului in cadrul acestei runde de negocieri. Liderii Forum nu au adoptat nicio pozitie oficiala, pro sau contra gruparii Oancea, si au incercat sa medieze disputa dintre cele doua tabere. Initiativa nu a avut, deocamdata, succes, sindicatele nereusind sa-si constituie pana acum o comisie unica de negociere.

Din aceasta cauza, negocierile noului contract colectiv de munca aplicabil la nivelul combinatului Mittal Steel Galati nu au fost declarate deschise si nu a fost fixat un calendar al acestora, desi a trecut o saptamana de cand tratativele trebuiau sa inceapa. Actualul contract colectiv de munca de la Mittal Steel Galati, negociat in 2002 pentru o perioada de patru ani, expira la 31 decembrie 2006. Riscul scandalului intre sindicate este acela ca, daca partile nu semneaza noul contract pana atunci, ramane in vigoare cel vechi.

Combinatul siderurgic Mittal Steel Galati apartine companiei Arcelor Mittal, care mai detine in Romania unitatile Mittal Steel Iasi, Mittal Steel Hunedoara si Mittal Steel Roman, precum si operatorul portuar Romportmet Galati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri