LukOil Romania urmareste cresterea cotei de piata la 30% in urmatorii cinci ani de la 25% cat are in prezent, prin investitii anuale de 20 de milioane de dolari in constructia de noi statii si depozite si in modernizarea benzinariilor vechi, a declarat directorul general, Constantin Tampiza
"Vom investi in urmatorii cinci ani cate 20 de milioane de dolari pentru constructia a trei depozite, modernizarea benzinariilor existente si construirea unora noi pe culoarele pan-europene. in prezent, avem 300 de statii moderne si vrem sa detinem 350 - maximum 400, in functie de posibilitatile capacitatii noastre de rafinare din Romania", a spus Tampiza, citat de NewsIn. Potrivit acestuia, Lukoil a investit in Romania in total 500 de milioane de dolari, din care, pana in prezent, a recuperat doar 43 de milioane de dolari, iar in perioada 2007-2008 urmareste recuperarea altor 50 de milioane de dolari.

"De la realizarea practica a investitiei, recuperarea capitalului respectiv nu se poate realiza mai devreme de cinci ani", a adaugat reprezentantul Lukoil. Tampiza a mai aratat ca profitul net al companiei in 2006 este estimat la 12 milioane de dolari, venitul operational la 55 milioane de dolari, in conditiile unei cifre de afaceri de 1,35 miliarde de dolari, in crestere cu 12% fata de 2005.

In opinia directorului general al LukOil Romania, profitabilitatea relativ mare din acest an se datoreaza micsorarii cheltuielilor administrative si comerciale, odata cu optimizarea capacitatii logistice. Tampiza a mai explicat ca, in prezent, "multi traderi nu castiga la pretul titeiului, ci la componenta de logistica".

Oficialul companiei estimeaza ca anul viitor LukOil Romania va inregistra, pe segmentul de downstream, un venit operational de 60 de milioane de dolari, un profit net de 18 milioane de dolari, la o cifra de afaceri in crestere cu 5% fata de 2006.

Tampiza a subliniat ca 2005 a fost primul an in care LukOil a inregistrat profit in Romania, acesta cifrandu-se la 1,5 milioane de dolari din activitatea de distributie, in timp ce in 2006 profitul a crescut la 12 milioane de dolari.

Investitii de 18 milioane dolari in productia de biodiesel

LukOil Romania vrea sa produca incepand din a doua jumatatea a lui 2007 circa 60.000 de tone de biodiesel pe an in cadrul rafinariei Petrotel-LukOil, in urma unei investitii de aproximativ 18 milioane de dolari, a declarat directorul general al rafinariei, Igor Fedorinov. Potrivit lui Fedorinov, rafinaria Petrotel va fi echipata anul viitor cu o instalatie noua, care va permite productia de biodiesel, ce va fi ulterior amestecat cu motorina.

LukOil Romania vrea sa investeasca in Petrotel in urmatorii cinci ani 120 de milioane de dolari in ecologizare si protectia mediului. Scopul acestor investitii este obtinerea autorizatiei integrate de mediu, proces inceput in 2005, a explicat directorul general executiv al rafinariei. Rafinaria nu va inregistra profit in 2006, din cauza ca trebuie sa ramburseze creditele contractate pentru modernizare, a mai spus Fedorinov.

Pentru Rafinaria Petrotel, LukOil mai planuieste si constructia unei termocentrale in cogenerare pe spatiul acesteia incepand din 2007. "in parteneriat cu subdiviziunea LukOil Energogaz urmarim sa depasim investitiile in extractie si prelucrare pentru asigurarea utilitatilor necesare rafinariei. Prin constructia termocentralei urmarim nu doar asigurarea unei cantitati de energie, ci si reducerea emisiilor nocive in atmosfera", a adaugat directorul general executiv al Petrotel-LukOil. El a mai afirmat ca in cadrul acestui proiect se va realiza montajul unei turbine care va asigura cantitatea de energie necesara functionarii rafinariei, in acelasi timp construindu-se un cazan de cocs rezultat din procesele din rafinarie, care va fi echipat astfel incat sa nu emita niciun fel de noxe in atmosfera.

Potrivit reprezentantilor LukOil, compania ruseasca a investit la Petrotel in perioada 2002-2004 circa 238 de milioane de dolari. Oficialii companiei au mai spus marti ca nu ar fi interesati de o eventuala achizitie a Rafinariei Arpechim, apartinand Petrom, din cauza lipsei rezervelor de titei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri