Aderarea la UE va aduce mari schimbari pe piata conservelor de legume si fructe. Se prevad inchideri sau reorganizari de fabrici, precum si mai multe investitii straine. Unul dintre cei mai importanti distribuitori de conserve din Germania doreste sa intre pe piata romaneasca.

Unul dintre cei mai mari distribuitori de conserve de legume si fructe din Germania, ISKA intentioneaza sa investeasca in jur de 20 de milioane de euro in capacitatile de productie din Romania. Managerii companiei au vizitat de mai multe ori fabricile de procesare a legumelor si fructelor din Romania si au fost foarte interesati de produsele noastre. Sint dispusi sa-si creeze propria fabrica in tara noastra, ne-a spus Aurel Tanase, presedintele Patronatului Roman al Conservelor din Legume si Fructe (Romconserv).

Pentru a-si definitiva proiectul, nemtii de la ISKA doresc eliminarea taxelor vamale aferente importurilor de conserve de legume si fructe din Romania catre Germania. Investitia se va face in masura in care cele doua guverne, roman si german, vor semna un acord de eliminare a taxelor vamale la importurile acestor produse, explica Tanase. In momentul de fata, importatorii germani care cumpara conserve de legume si fructe din tara noastra platesc la intrarea in Germania taxe vamale de 14-18%. ISKA deruleaza afaceri cu procesatorii romani de legume si fructe de aproximativ 12 ani.

Impactul aderarii

Pe piata conservelor de legume si fructe activeaza aproximativ 400 de producatori autohtoni. Marii procesatori sint insa putini, iar numarul celor care s-au conformat cerintelor Uniunii Europeane este si mai redus. Cu toate ca Agentia Nationala Sanitar-Veterinara si a Sigurantei Alimentare nu a definitivat controalele la procesatorii de legume si fructe, din datele patronatului de profil reiese ca mare parte dintre acestia isi vor inchide in curind portile. Conform informatiilor Conserv, numai patru producatori de conserve de legume si fructe sint in curs de implementare a standardelor de calitate, iar in jur de 10 au sanse de a le obtine. Aceasta in conditiile in care autoritatile de la Bucuresti nu au solicitat inca perioade de tranzitie pentru acest sector. Cu exceptia a 3-4 fabrici care au investit in linii de productie, se lucreaza cu tehnologie din anii 85, apreciaza Tanase.

Piata, sufocata de importuri

In timp ce producatorii autohtoni incearca sa atraga capital pentru a face investitiile necesare, importatorii au invadat practic piata. Astfel, peste 70% din conservele de legume si fructe comercializate in marile lanturi de magazine provin din import. Sint multe societati care lucreaza fara a avea voie, fara licente de fabricatie, fara sa respecte tehnologiile de productie, a mai spus Tanase, potrivit caruia piata neagra in acest sector se ridica la aproximativ 15%. Mai mult, consumatorii romani prefera in special produsele realizate in afara tarii. La noi nu exista o prezentare corecta a produsului, explica Tanase.

Productia anuala de conserve de legume se cifreaza la aproximativ 25.000 de tone, iar cea de fructe nu depaseste 20.000 de tone.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri