Pachetul de 8% din actiunile celei mai mari companii petroliere din Romania, destinat salariatilor, continua sa agite spiritele si sa nasca scandaluri, autoritatile nereusind sa solutioneze acest caz nici macar la aproape doi ani de la momentul cand OMV a preluat efectiv controlul la Petrom.

Problema vanzarii pachetului de 8% catre salariatii salariatii Petrom a fost pusa in vara anului trecut, cand minstrul economiei de la acea vreme, Codrut Seres, a intocmit un proiect de act normativ ce a starnit un scandal care nici azi nu s-a incheiat. S-a spus ca varianta propusa de Seres avantajeaza Asociatia Salariatilor (PAS), condusa de Liviu Luca si s-au propus alte variante, care prevedeau vanzarea directa catre salariati. Nici acestea nu au avut pana acum mai mult succes.

Ministrul justitiei, Monica Macovei, a refuzat de mai multe ori sa avizeze proiectul de act normativ inaintat de Ministerul Economiei si Comertului (MEC) privind transferul a 8% din Petrom catre salariati, pe motiv ca variantele prezentate ar fi produs discriminare intre angajatii companiei.

Potrivit ultimelor declaratii ale lui Macovei, informeaza NewsIn, aceasta nu este dispusa sa avizeze decat un proiect care da dreptul cumpararii actiunilor numai salariatilor Petrom din perioada 26 august 2003 - prezent (adica momentul aprobarii actului normativ in cauza).

Ministrul demisionar al economiei, Codrut Seres, i-a prezentant omologului sau de la Ministerul Justitiei mai multe variante ale proiectului de act normativ, dar rand pe rand aceasta i le-a refuzat.

Odata cu izbucnirea scandalului privind privatizarile din industrie, lucrurile s-au complicat si mai mult. Consultatul Credit Suisse First Boston (CSFB), Stamen Stantchev, a fost implicat, potrivit procurorilor DIICOT, in elaborarea uneia dintre variantele ordonatei referitoare la 8% din Petrom, iar proiectul de act normativ al lui Stantchev ar fi fost chiar sustinut de Codrut Seres in Guvern. In plus, CSFB a incheiat un acord cu Asociatia Salariatilor din Petrom prin care consultantul urma sa se ocupe de achitioanarea actiunilor de catre Asociatie.

Potrivit referatului de arestare a patru dintre inculpatii dosarului privatizarilor strategice (printre care si Stamen Stantchev), rezulta ca autorul ordonantei prin care se propunea ca actiunile Patrom destinate salariatilor companiei sa fie vandute catre PAS a fost elaborat de creierul retelei de spionaj, Stamen Stantchev. In referat se arata ca in data de 5 iunie 2005, Stantchev il suna pe Michal Susak si ii da vestea buna ca i-a inmanat ministrului Seres proiectul ordonantei respective si mai are nevoie doar de patru semnaturi pentru a fi prezentat spre aprobare Guvernului.

La alta fila a referatului se explica faptul ca Marius Robert Neagoe, seful Directiei Juridice din cadrul OPSPI primise ordin de la seful sau, ministrul Codrut Seres, sa-i ajute pe membrii retelei conduse de Stantchev, "in afara cadrului oficial", sa elaboreze proiectul ordonantei Petrom. Daca ordonanta ar fi fost aprobata in forma propusa de aceste grupuri, cele opt procente din actiunile companiei urmau sa ajunga la persoana juridica PAS si nu fiecarui salariat in parte, ceea ce ar fi facut mai usoara misiunea de a pune mana pe acest pachet important al Petrom.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri