In primele trei luni ale acestui an importatorii romani au inregistrat cresteri impresionante
Daca in primele doua luni APIA (Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile) anunta o crestere de 71,4% a vanzarilor de masini importate, luna martie este considerata de comercianti una dintre cele mai bune de pana acum.

Cele mai importante firme importatoare de autovehicule anunta vanzari pentru primul trimestru pe care majoritatea analistilor nu le credeau posibile, media de crestere fiind de circa 50% fata de perioada similara a anului trecut. Raportand acest procent la prognozele emise de APIA la sfarsitul anului trecut, care estimau o crestere de numai 10% a pietei in 2005, avem toate motivele sa consideram ca, de fapt, in Romania vor fi vandute in acest an mult mai multe masini decat se asteptau pana si cei mai optimisti.

Rezultate peste asteptari la Porsche Romania

Importatorul marcilor Audi, Porsche, Seat, Skoda si Volkswagen in Romania a dat publicitatii o cifra de vanzari de 5.680 de unitati pentru primele trei luni ale acestui an. Acest rezultat reprezinta o crestere de peste 70% fata de trimestrul I din 2004. Potrivit reprezentantilor companiei, cele mai multe solicitari au fost pentru marca Volkswagen - 2.581 de unitati, din care 374 au fost vehicule comerciale. Automobile Skoda au fost achizitionate de 2.423 de romani, in timp ce la Seat au fost inregistrate 408 comenzi, la Audi - 251, iar bolizi Porsche au intrat in posesia a 17 persoane.

Obiectivul de vinzari al Porsche Romania a fost stabilit la circa 19.000 de autovehicule in acest an, fata de 16.000 de unitati comercializate anul trecut, dar Brent Valmar, directorul general al companiei, a declarat odata cu lansarea noului Passat ca prognozele vor fi date cu siguranta peste cap.

"Acum cateva zile aveam in vedere comercializarea a 2.000 de unitati Volkswagen Passat. Deja ne-am revizuit cifrele, estimarile atingand acum 2.500 de vehicule de acest tip, avand in vedere ca sunt deja 200 de comenzi chiar inaintea lansarii pe piata a noului Passat", a declarat oficialul Porsche.

Record absolut la Renault

Luna martie a reprezentat pentru Renault un record absolut de vanzari in Romania, performanta pe care marca franceza nu a mai atins-o niciodata de cand este prezenta pe piata romaneasca. Numai intr-o luna au fost vandute aproximativ 2.000 de vehicule, acestea adaugandu-se celor 1.849 comercializate in primele doua luni ale lui 2005. Cele mai bine vandute modele in martie au fost Clio Symbol - aproximativ 900 unitati si Megane Sedan cu 600 unitati vandute.

Si la capitolul utilitare, Renault a inregistrat de asemenea o dublare a vanzarilor fata de perioada similara a anului trecut, in luna martie inregistrandu-se vanzari de 200 unitati.

Crestere importanta la Romcar

Vanzarile Ford, marca reprezentata in Romania de Romcar, au atins in primul trimestru din 2005 un volum de 1.220 de unitati, echivalentul unei cresteri de 45% fata de perioada similara a anului trecut. Cel mai ridicat volum al vanzarilor, 533 de autovehicule, s-a inregistrat in martie. Pe primul loc in la autoturisme se situeaza modelul Fiesta, cu 378 de unitati, in clasament urmand Mondeo (156 de unitati) si vechiul Ford Focus (151 de unitati). Ultima generatie Focus, lansata in urma cu trei saptamani in Romania, a debutat cu dreptul, in martie fiind comercializate 40 de astfel de vehicule.

Vanzari duble la AutoItalia

AutoItalia importatorul pentru Fiat, Alfa Romeo, Maserati si SsangYong a consemnat, in primul trimestru al acestui an, vinzari de 1.186 de autoturisme si vehicule comerciale, nivel dublu fata de perioada similara a anului trecut. Cea mai mare crestere a fost inregistrata la vanzarile Fiat (192%), fiind depasite, astfel, previziunile importatorului. Cel mai bine vandut model a fost Fiat Albea, cu un volum de 292 unitati, de noua ori mai mare decat in primul trimestru din 2004.

In viitor, cresterea pietei va fi mai temperata

"Primul trimestru a fost spectaculos. A depasit orice asteptari. Este un motiv de bucurie faptul ca Dacia a livrat numai in martie aproximativ 12.000 de modele Logan, iar Daewoo Craiova si importatorii inregistreaza rezultate spectaculoase. Demn de luat in seama este faptul ca aceste cresteri sunt realizate in conditiile maririi accizelor, a modificarii bazei de calcul a accizelor si a scumpirii carburantilor. In opinia mea aceste lucruri vor tempera aceasta evolutie pozitiva."
Brent Valmar, presedinte APIA
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri