Romanii cheltuiesc anual 40 euro pentru sanatate, de patru ori mai putin decat europenii
Importatorii de medicamente vor continua sa faca legea pe piata locala, dupa ce, anul trecut, ponderea importurilor a fost de 70-80% din valoarea pietei. "Categoric, situatia se va mentine, pentru ca Romania este dependenta de aceste importuri", ne-a declarat Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR). Tara noastra importa anual produse medicale in valoare de jumatate de miliard de euro, iar tendinta este de crestere intr-o piata care se situeaza in jurul valorii de aproximativ 800 milioane de euro.

Aceste importuri acopera circa 20-30% din necesarul de medicamente, din punct de vedere cantitativ, potrivit datelor ANEIR. Cu toate acestea, romanul nu este un consumator important de medicamente, comparativ cu cel european. Cu 40 de euro cheltuiti anual pe asemenea produse, consumatorul din Romania este cu cateva trepte mai jos fata de locuitorul spatiului european, care investeste in jur de 200 de euro pe an. Valoarea ridicata a importurilor se explica mai degraba prin existenta unor preturi exagerate ale medicamentelor de import. Solutia avansata de reprezentantii ANEIR pentru "descurajarea acestor importuri paguboase, avand in vedere deficitul balantei comerciale" consta dintr-un pachet de masuri ce a fost inaintat Executivului, urmand sa fie analizat in prima sedinta de guvern din luna mai.

Masurile propuse au in vedere promovarea medicamentelor autohtone in cadrul sistemului de compensare si ar putea contribui simtitor la diminuarea importurilor cu pana la 50%, dupa cum apreciaza Mihai Ionescu. Si aceasta in conditiile in care productia autohtona este aproape inexistenta si supravietuieste doar datorita catorva companii. "Nu sunt optimist in privinta sanselor propunerii noastre, pentru ca exista anumite interese intre importatori si asociatiile medicale, care accepta, in loc de aspirina romaneasca, alte produse de import, mult mai scumpe", ne-a marturisit presedintele ANEIR. Si Viorel Vasile, presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR), este de parere ca importurile vor avea in continuare o pondere ridicata, in conditiile in care preturile medicamentelor de afara vor inregistra anumite scaderi.

"Preturile la importurile in dolari vor cobori cu 20% dupa 15 mai, iar la cele in franci elvetieni, cu 10-12%. In schimb, la cele realizate in euro, vom avea o crestere de 1%", explica presedintele ADMR.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri