Asociatia Furnizorilor de Energie Electrica din Romania considera ca autoritatile statului, ANRE, OPCOM si Transelectrica, nu s-au implicat in asigurarea unor tranzactii optime pe bursa de electricitate, ceea ce a dus la aparitia numeroaselor disfunctionalitati inregistrate pe platformele bursei.

Reprezentantii Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER) considera ca functionarea pietelor centralizate operate de OPCOM (operatorul bursei de electricitate), cum ar fi Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU), prezinta deficiente prin faptul ca OPCOM nu isi asigura rolul de contraparte in tranzactiile operate. De asemenea, AFEER reclama lipsa garantiilor financiare si lipsa informatiilor publice privind functionarea tehnica a sistemului, care, in opinia furnizorilor de electricitate, pot influenta piata.

Mai mult, acestia considera ca statul, in calitate de proprietar, prin Transelectrica (compania nationala de transport al electricitatii), nu a dovedit suficienta determinare in dezvoltarea OPCOM dupa modelele burselor europene de electricitate, iar Autoritatea de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) nu a luata masurile necesare pentru imbunatatirea functionarii acestor piete, informeaza NewsIn.

"Operarea acestor platforme de tranzactionare a produselor de energie electrica presupune stransa colaborare dintre operatorii bursieri cu operatorul de transport din sistem, atat pentru transpunerea fizica a livrarii de energie electrica, cat si pentru asigurarea conditiilor de securitate tehnica", se arata intr-un comunicat al AFEER.

Potrivit comunicatului, furnizorii de energie electrica si-au exprimat sprijinul pentru adoptarea modelelor oferite de bursele de electricitate, care functioneaza in prezent in Europa, in special a celor care permit realizarea de tranzactii forward cu produse standard pe platforme on-line, operate de un operator specializat.

"AFEER considera ca OPCOM are capabilitatea de a opera cu profesionalism pe platformele propuse pentru a imbunatati functionarea celor existente, dar numai printr-o vointa clara a statului de a rezolva deficientele aratate si de a implementa instrumente noi de tranzactionare. Este obligatorie redefinirea OPCOM in calitate de contraparte in tranzactiile de energie electrica sau infiintarea unei case de decontare centrala (casa de clearing)", se arata in comunicat.

Totodata, AFEER considera ca Autoritatea de Reglementare in domeniul Energiei trebuie sa organizeze o larga consultare cu actorii din piata, in vederea imbunatatirii actualului cadru de reglementare si a platformelor de tranzactionare.

Reprezentantii furnizorilor de electricitate mai arata ca, in tarile dezvoltate, functioneaza cu succes platforme automatizate, centralizate, pentru tranzactii fizice cu produse standard pe orizonturi de timp mai mari (lunar, trimestrial, anual). Aceste burse de energie sunt operate de operatori specializati numai in tranzactii de energie electrica, cum ar fi EEX in Germania, Powernext in Franta, EXAA in Austria, Borzen in Slovenia, Nord Pool in tarile scandinave, Belpex in Belgia, APX in Olanda, GME in Italia, OMEL in Spania, OMIP in Portugalia, OTE in Cehia sau POLPX in Polonia.

AFEER a fost infiintata in luna decembrie 2006 si are 14 membri fondatori, furnizori licentiati de energie electrica, din care sapte sunt societati cu capital strain, care efectueaza tranzactii cu electricitate si pe alte piete europene si sapte firme cu capital autohton, din care una de stat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri