Comisarul general al Garzii de Mediu, Silvian Ionescu, a declarat vineri la Galati ca pentru a nu inchide combinatul siderurgic Arcelor Mittal Galati, va face dosare penale sefilor gasiti responsabili de nerealizarea lucrarilor cuprinse in programul de mediu
Comisarul general a dezvaluit ca, in urma studierii contractului de privatizare al combinatului SIDEX Galati, in noiembrie 2006, a descoperit ca autorizatia simpla de mediu obtinuta de unitatea siderurgica in 2002 nu este legala. Autorizatia primita in 2002 este ilegala. In contractul de privatizare exista o clauza ce contine actiunile in vederea conformarii in ceea ce priveste protectia mediului si ultima fraza din capitolul respectiv spune: Aceste prevederi vor constitui baza viitoarei autorizatii de mediu emise de autoritatea locala de protectia mediului. I-am pus domnului director Bors intrebarea daca domniile lor au trimis, in 2002, acel capitol la autoritate pentru ca sa constituie baza de autorizare. Raspunsul a fost evaziv si este absolut real in, in final, am ajuns amandoi la aceeasi concluzie: acel contract nu prevedea cine avea obligatia sa transmita la Agentie capitolul de mediu. Deci e o smecherie de prost gust facuta atunci cand a fost redactat contractul. Un contract de privatizare al unui combinat cum este Arcelor Mittal Galati numai prin smecherie poate sa eludeze obligatiile cu raspunderi clare si termene concrete. Asta a fost ratiunea pentru care va spun ca autorizatia prin care functioneaza este foarte dubioasa. In niciun caz nu prevede conditiile de mediu din contractul de privatizare. In plus, ea expira, a declarat, citat de NewsIn, comisarul general Silvian Ionescu.

Seful Garzii Nationale de Mediu a mai afirmat ca, in ciuda anunturilor facute de administratia combinatului siderurgic cu privire la investitiile realizate in ultimii ani, in special in 2005 si 2006, acestea nu au fost realizate, fapt recunoscut de oficialii combinatului. Astfel, exista intarzieri majore la 13 proiecte investitionale incluse in programul de conformare pe mediu.

Proiectele restante sunt concentrate la Otelarii, la Furnale, la Laminoare si la depozitele de deseuri, potrivit celei mai recente situatii a Garzii, si se afla in curs de derulare in diverse etape: negocieri tehnice si comerciale, achizitii de echipamente, executie de lucrari de constructii si montaj, teste sau receptie. Valoarea totala a acestor lucrari, conform contractelor comerciale incheiate de Arcelor Mittal Galati, este de 41,222 milioane de dolari.

In loc sa urgenteze finalizarea acestor investitii, patronatul de pe platfroma siderurgica galateana a preferat sa le amane, potrivit lui Silvian Ionescu. Investitiile majore tot nu sunt planificate sa fie realizate. Ele au niste termene de impaciuire, de amanare, a afirmat oficialul Garzii de Mediu.

In aceasta situatie, Garda are doua posibilitati: fie sa ceara Agentiei Regionale de Protectie a Mediului sa anuleze autorizatia de mediu in baza careia functioneaza Arcelor Mittal Galati, fapt care ar atrage, insa, inchiderea combinatului, fie sa intocmeasca dosare penale celor care se fac responsabili de nerespectarea Legii mediului. Garda prefera cea de-a doua varianta. Mi s-a parut injust fata de cetatenii urbei sa privez zeci de mii de oameni de locuri de munca din cauza ca altii nu si-au facut treaba, a spus comisarul general Silvian Ionescu. Astfel, Garda de Mediu va face o ancheta pentru a stabili cine dintre oficialii combinatului se fac responsabili de intarzierea investitiilor cuprinse in programul de conformare, rezultatele anchetei urmand a fi inaintate Politiei si Parchetului pana la 17-18 martie 2007, cand actuala autorizatie de mediu a unitatii siderurgice expira, astfel incat sa fie asigurata continuitatea functionarii fluxului de productie.

Am comunicat domnului Rosenstock (Hans Ludwig Rosenstock, COO al Arcelor Mittal Galati n.r.), domnului Bors (senior manager al Arcelor Mittal Galati n.r.), domnului Popescu (Vespasian Popescu, director al Directiei pentru Protectia Mediului din cadrul Arcelor Mittal Galati n.r.) ca actiunea Garzii Nationale de Mediu se indreapta catre intocmirea dosarelor penale impotriva domniilor lor. Mi se pare corect fata de comunitatea galateana ca responsabilii sa plateasca. Nu exista o cale legala. Garda Nationala de Mediu nu este Dumnezeu. Ea aplica legeam asa cum este ea iesita din Parlamentul Romaniei si solutia pe care o avem, din punctul meu de vedere, este numai aceasta. In acest sens, vom trece la procedurile respective. Vom cere colegilor din Politie si din Ministerul Administratiei si Internelor datele de identificare ale directorilor gasiti responsbaili pentru neaplicarea legii si vom documenta dosarele de urmarire penala, pe care le vom inainta Politiei si Procuraturii, a mai afirmat Silvian Ionescu.

In martie 2007, combinatul siderurgic trebuie sa obtina de la Agentia Regionala de Protectie a Mediului (ARPM) o noua autorizatie simpla de mediu, deoarece actuala autorizatie simpla expira peste mai putin de doua luni. Pana la 31 octombrie 2007, Arcelor Mittal Galati trebuie sa mai obtina alte noua autorizatii integrate de mediu pentru instalatiile IPPC, care se elibereaza pentru anumite instalatii si echipamente. Directorul ARPM Galati, Carmen Sandu, a declarat, vineri, ca, inainte de eliberarea autorizatiilor, va cere combinatului sa confirme in scris ca isi asuma angajamentul de a recupera de urgenta intarzierile din programul investitional. Mai mult, conducerea ARPM Galati intentioneaza sa organizeze dezbateri publice cu privire la emiterea autorizatiilor de mediu pentru combinat.

Arcelor Mittal Galati este al doilea mare poluator al tarii, dupa compania Petrom, a spus comisarul general Silvian Ionescu. Arcelor Mittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand 330.000 de angajati in peste 60 de tari. In Romania, compania detine combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, precum si operatorul portuar Romportmet Galati.

Mittal Galati: 13 investitii in protectia mediului au intarzieri majore
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri