O companie de investitii care ia in calcul companiile mici Est- Europene nu trebuie sa aiba incredere doar in cifrele raportate de acestea: trebuie sa viziteze companiile, sa cunoasca personalul, sa vada facilitatile de productie (daca este cazul) si sa-si faca propriile analize, arata Karine Hirn, Managing Director la East Capital, cea mai mare companie de investitii specializata pe piata Est Europeana.

Companiile mici, pornite in general ca afaceri de familie, nu au exercitiul raportarilor care reflecta corect fluxurile financiare. Nefiind constransi sa furnizeze rapoarte actionarilor, antreprenorii uita ca o buna evidenta financiara arata, in ultima instanta, starea de sanatate a afacerii. Nici in cazul societatilor de dimensiuni medii situatia nu este foarte diferita, lipsind procedurile specifice guvernarii corporatiste. Doar in cazul marilor societati - si, in special, a acelora care fac parte din multinationale sau care deja au ca actionar un fond de investitii - incepe sa se constientizeze importanta acuratetii cifrelor.

Aceasta stare de fapt ii determina pe investitori sa faca o evaluare proprie a afacerii in care vor sa investeasca. Facem vizite pe teren, pentru a ne convinge asupra calitatii gestiunii companiei. Avem interviuri atat cu managementul, cat si cu lucratorii din companie, pentru a verifica directia in care evolueaza afacerea. De multe ori, aceste vizite se transforma in adevarate cercetari de detectiv, spune Karine Hirn.

Pe acest fond, in Romania, companiile de investitii se confrunta si cu reticenta actionarilor majoritariin a vedea in fondul de investitii un partener, de multe ori necesar. Adesea actionarii si managerii sunt suspiciosi si neincrezatori; trebuie sa le explicam ca un fond nu vine doar cu investitia, ci si cu expertiza sa in dezvoltarea unei afaceri. Trebuie sa le castigam increderea pentru a coopera la realizarea analizelor financiare si a ne ajuta sa le cunoastem compania, spune reprezentantul companiei de investitii East Capital.

Desigur, aceste atitudini au si explicatii obiective. Ele vin si dintr-o traditie saraca in cultura investitionala, dar mai ales tin de ritmul in care au fost derulate reformele catre o economie capitalista. Aceasta se vede bine in gradul de deschidere al acelor economii din Est care s-au dovedit a fi cele mai reformatoare. Dar nici chiar acestea nu ajuns la un nivel de receptivitate precum cel al Turciei, spre exemplu, tara unde antreprenorii nu au avut experienta economiei centralizate.

Pietele emergente se caracterizeaza prin ritmuri de crestere si riscuri ridicate, comparativ cu pietele mature, dar pentru investitorii abili- atractia este evidenta. East Capital s-a specializat pe pietele Est Europene: intelegem atat specificul regiunii si al fiecarei tari in parte, cat si mentalitatile; consideram ca investitorii straini trebuie sa-si asume rolul lor in dezvoltarea culturii investitionale a acestor state, beneficiile fiind reciproce si pe termen lung, conchide Karine Hirn.

In Romania, East Capital a investit peste 115 milioane USD, in peste 25 de companii. in portofoliul sau se numara companii mari, precum Petrom, Oil Terminal si Societatile de Investitii Financiare, dar si societati mai mici, din diverse domenii Impact (imobiliare), Dafora Medias (servicii pentru industria extractiva si constructii) sau Condmag Brasov (constructii pentru industria de gaze).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri