Sectorul constructiilor din Romania va inregistra o crestere cu 22% in acest an fata de anul trecut si va contribui la cresterea produsului intern brut PIB cu 12%, fata de 10% cat a fost in 2006.
Presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii (ARACO), Laurentiu Plosceanu, considera ca pana in 2009 salariul minim din constructii ar trebui sa ajunga la 900 lei. "Am negociat deja cu partenerii sociali cresterea salariului minim la 500 lei in 2007. In 2008 salariul minim in constructii va fi de 700 lei, urmand ca, pana la finalul anului 2009, sa ajunga la 900 lei", a spus Plosceanu. Potrivit acestuia, in prezent salariul minim in constructii este de 450 lei, iar in 2006 a fost de 370 lei.

In luna decembrie 2006, salariul mediu net in constructii a fost de 833 lei (244 euro)."Principala cauza a faptului ca pierdem resurse umane in acest domeniu il repezinta salariul. Estimam ca pana in 2009 salariul minim din constructii va ajunge la aproximativ 900 lei, astfel vom ajunge la nivelul actual din Ungaria si Polonia", a declarat Laurentiu Plosceanu, citat de NewsIn.

Daca salariile nu vor creste, vor avea de suferit toate firmele care activeaza in acest domeniu prin pierderea fortei de munca, a precizat presedintele ARACO."In sectorul constructiilor activeaza 8% din totalul fortei de munca din Europa", a afirmat presedintele onorific al Camerei Inginerilor din Flandra.

"Nevoia de locuinte in Romania este de 1,4 milioane de case iar totalul creditelor contractate pentru achizitia si renovarea de locuinte de anul trecut a acoperit doar 30% din nevoia reala", a declarat Ambasadorul Belgiei la Bucuresti, Philippe Roland.

Belgieni ii initiaza pe constructorii romani in arta gestionarii

Un grup de 44 de ingineri romani va lua parte, timp de 14 luni de zile, la cursuri de perfectionare in conformitate cu standardele europene in ceea ce priveste managementul in constructii, cursuri predate de lectori belgieni.

"Proiectul privind adoptarea sectorului de constructii din Romania la cerintele pietei si economiei europene a necesitat o investitie de aproximativ 130.000 de euro", a mai precizat presedintele ARACO.

Partea cea mai importanta a acestui proiect este reprezentata de cursul de perfectionare privind managementul in constructi pentru ingineri si care se va desfasura pe parcursul a 14 luni, incepand de vineri. Lectiile vor fi sustinute in special de lectori belgieni, iar cei 44 de cursanti vor fi pregatiti in conformitate cu standardele europene in ceea ce priveste managementul in constructii.

Proiectul a fost initiat de Federatia Antreprenorilor din Constructii din Flandra (Belgia), Camera Flamanda a Inginerilor in Constructii (Belgia), Asociatia Romana a Antreprenorilor in Constructii (ARACO) si Casa de Meserii a Constructorilor (CMC). Din totalul de 130.000 de euro, 60 % reprezinta finantarea de la guvernul flamand, iar restul de 40 % este contributie romaneasca
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri